pátek 27. července 2012

The Daring Bakers’ July 2012 Challenge: Crazy For Crackers

Tentokrát nás červencová výzva zavedla do kuchyně Dany McFarland, která nás vyzvala, abychom upekli sušenky. Ukázala nám několik technik výroby sušenek. Úkolem bylo upéct dvoje sušenky buď z toho, co nám předložila nebo si upéct naše oblíbené. Povinné však bylo je připravit dvěma různými způsoby.

CITRONOVO TYMIÁNOVÉ SUŠENKY
Tento recept jsem našla u Vandy z crustycorner a tímto bych ji chtěla poděkovat za skvělý recept. Sušenky mě zaujaly hned, jak jsem je uviděla. A k tomu ještě netradiční kombinace citronu a tymiánu...hm, tak jsem si řekla, že do toho jdu. Nejsou sice tak vzhledově pěkné, jak má Vanda, byly trochu šišaté, jak jsem je krájela, ale chuťově úžasné. Jednu část těsta jsem si ještě zamrazila, takže jak bude příležitost, těsto z mrazáku vylovím a opět to u nás bude citronově vonět. Sice na fotografii vypadají jako knedlíky, ale zdání klame.



3 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli, 2 lžíce čerstvého, posekaného tymiánu nebo 3 lžičky sušeného, 250g másla pokojové teploty, 1 1/2 hrnku krystalového cukru, 2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru, 1 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, mléko na potření

Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí a tymiánem. V jiné míse vyšleháme máslo s cukrem, citronovou kůrou a zázvorem. Přidáme vejce a citronovou šťávu. Vše pak smícháme s moukou. Mícháme tak dlouho, až se hmota začne spojovat. Hmotu si pak vysypeme na vál a vypracujeme jeden válec, který rozdělíme na dvě části. Z každé části pak vytvoříme válec o šířce 5 cm nebo jak je komu libo. Dáme do lednice vychladit.

Potom nožem krájíme tenká kolečka (těstem si otáčíme, aby nám nevznikly při krájení šišky jako mě), dáváme na plech s pečícím papírem. Sušenky potřeme mlékem a pečeme na 165°C asi 12 -14 minut. Jakmile začnou okraje zlátnout, plech vyndáme.



MAKOVÉ PAGÁČE
Na tyhle sušenky jsem narazila v říjnovém časopisu Apetit z roku 2011 od čtenářky Evy a hned jsem věděla, že je udělám a když přišla tahle výzva, tak nastal ten správný čas. S výsledkem jsem nadmíru spokojená, sušenky krásně křupali, jen mi trochu vadil mák mezi zuby, ale to je jen kosmetická drobnost. Pokud mák milujete, neváhejte si makové pagáče udělat, určitě neprohloupíte.


2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 2 hrnky mletého máku, 1 hrnek krupicového cukru, 1 vejce, 250 g másla (nebo Hery), 125 ml zakysané smetany

Smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme mák a cukr. Do směsi dáme vejce, rozehřáté, ale ne horké máslo a zakysanou smetanu. Zpracujeme ručně nebo v robotu a dáme do lednice vychladit, čím déle, tím lépe

Rozdělíme na několik dílů, s díly, se kterými nepracujeme, necháme v lednici. Těsto rozválíme na 4 mm silnou placku, nožem naznačíme mřížku a vykrajovátkem tvoříme kolečka.

Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 10 - 12 minut. Když začnou hnědnout, sušenky jsou hotové. Sušenky hlídáme, protože se těsto rádo připaluje.

Vychladlé sušenky dáme do vzduchotěsné nádoby, zůstanou tak křupavé.


9 komentářů:

  1. Citrón a tymián, to je zajímavá kombinace, ale určitě musí být dobrá. A ty makové zase vypadají moc hezky (né že by citrónové nevypadaly :D) :)
    Taky jsem se zaregistrovala na DB. Ale něco mi není jasné. Do kdy mám upéct sušenky? Je to na měsíc červenec, ale přidáno to bylo 27. července. A mám to zveřejnit jenom u sebe na blogu? Mám dát i něco na DB? Nemohla by si mi prosím poradit? Nevím si rady :(
    Tady je adresa mého blogu kdyby něco: http://cookies-cat.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prvního každého měsíce se zveřejní výzva a 27. téhož měsíce se zveřejňuje recept a fotky na blogu. Do příspěvku na DB se pak dávají fotky s odkazem na Tvou stránku. Snad jsem to vysvětlila dobře. Kdyby něco, tak se ještě ptej.

      Na Tvém blogu jsou samé pěkné dobroty, už se těším na další.

      Vymazat
  2. Takže pokud chci mít výzvu "splněnou", měla bych je upéct už dneska? A teďka bude zase další výzva? A kde bude zveřejněna?
    Děkuju, že si mi pomohla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srpnová výzva bude zveřejněná 1. srpna. Do 27. srpna musíš daný recept upéct. Zveřejněná bude tady http://thedaringkitchen.com/forums/daring-bakers/-daring-bakers-challenges.

      Vymazat
  3. Marti, ty citronovo-tymiánové sušenky jsou supr. Mám na příští sobotu úkol upéct sušenky pro větší skupinku lidí, tak hledám něco, co by mohlo snad zaujmout. A právě tyto mi příjdou jako supr nápad. Z toho množství jich je asi hodně že? Myslím, že do toho půjdu. :-)
    Ty makové jsou taky supr, já mám ráda mák a je to významný zdroj vápníku. Ale je pravda, že každý mák nemusí, tak to riskovat asi nebudu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, jdi do toho :-). Sušenky jsou opravdu moc dobrý a určitě se blýskneš. A je jich hodně, záleží, jak silné je budeš krájet.

      Vymazat
    2. Marti, tak jsem si vzpomněla, jak jsem uviděla komentář od Tebe na mém blogu, že jsem Ti chtěla napsat, jak dopadly ty citronovo-tymiánové sušenky.
      Jedním slovem bych to hodnotila jako supr, navíc originální. Když jsem dělala těsto, tak se mi teda nechtělo moc spojovat, ale nakonec jsem se s tím poprala. A kdybych to dělala pro sebe, tak bych asi ubrala cukru, zvykla jsem si míň sladit. Ale kombinace citronu a tymiánu byla velice zajímavá a každý se divil tomu koření. Nic podobného jsem nikdy nejedla. Nepřišla jsem akorát na to, jak sušenky nejlíp skladovat. Střídaly se mi dny, kdy byly sušenky dost tvrdé a pak zase měkké. Tak jsem přemýšlela, jestli spíš chlad nebo teplo jim svědčí. Každopádně ty tvrdší vadily jen našim, pač mají strach o své zuby. Mně to teda rozhodně nevadilo. :-)

      Vymazat
  4. Ty makové bych si hend dala. Ano, já myslela, že dáváš recept na knedlíky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Makové byly opravdu dobré i ty citronovo-tymiánové "knedlíky" byly luxusní :-)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF