čtvrtek 12. července 2012

Jemné kynuté knedlíky s borůvkami

Manžel donesl od ženských z práce borůvky a hned ve dveřích bylo, že z nich mám udělat knedlíky. Tentokrát jsem dělala knedlíky kynuté vařené v páře, ale asi to nebylo ono, protože knedlíky lehce ztvrdly a měla jsem pocit, že jím kupované. Když jsem si je znovu ohřívala v mikrovlnce, tak jsem je navhlčila a už to bylo mnohem lepší. Příště bych je asi vařila rovnou ve vodě.


500 g hrubé mouky, 20 g droždí, 1 lžička pískového cukru, 250 ml mléka, sůl, 1 vejce, ovoce

Vytvoříme si kvásek z droždí, trochy mléka a cukru a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, zbytek osoleného mléka s rozšlehaným vejcem a kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

Těsto po vykynutí vyválíme na plát a tvořítkem děláme kolečka. Do každého středu dáme ovoce, okraje placiček spojíme, zakulatíme a necháme ještě chvíli kynout.

Do většího kastrolu dáme trochu vody, vložíme napařovací vložku, kterou potřeme olejem. Vodu přivedeme k varu, na napařovák dáme knedlíky a pod pokličkou v páře vaříme asi 8 minut, může být i méně. Po vytažení propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.


Zdroj:
kniha Velká domácí kuchařka

5 komentářů:

  1. Už jsem pěkěn dlouho nedělala klasické kynuté knedlíčky asi bych si je měla připomenout, a ještě k tomu borůvkové hmmmm:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marti, po borůvkových knedlících jen pokkuji a tiše závidím:) U nás letos žádné borůvky nejsou:(

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, tak mě se o borůvkách taky může jenom zdát. Ještě, že jarní mrazík nevzal všechny květy jahod a můžeme mít knedle jahodové. Ale musím se ti přiznat. Jsem lenoch a práci si usnadňuji tím, že udělám maličké tvarohové míčky, které polévám prohřátým nasekaným ovocem a sypu buď tvarohem či praženou strouhankou.
    Měj se hezky. Pa pááá. L.

    OdpovědětVymazat
  4. krááááása , u nás tiež veľmi obľúbené gule akékoľvek ( boruvky čučoriedky ? )ja mám priateľku z Čiech ona ma naučila tvarohové u nás guľe u vás knedlíky ale tvaroh sa dáva do cesta namiesto zemiakov sú Božské :-) aj tvoje Martinka vyzerajú skvele bodli by :-)) ja ich určite vyskúšam

    OdpovědětVymazat
  5. U nas byly kynute boruvkove knedliky na obed a ja je jeste druhy den snidala, tomu se rika skvely zacatek dne :))

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF