pondělí 11. června 2012

Tavče Gravče - Zapékané fazole s cibulí

Opět luštěniny, tentokrát je to ovšem makedonská pochoutka.


2 konzervy červených fazolí, 3 - 4 cibule, 1 lžička sladké papriky, sůl, pepř, provensálské koření, bobkový list, 3 dl vody, 1 paprika

Fazole necháme okapat. Cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na oleji. Do vymazané zapékací mísy dáme polovinu fazolí a cibuli. Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, bobkový list a posypeme provensálským kořením. Celé to zakryjeme druhou půlkou fazolí a opět osolíme, opepříme, opaprikujeme. Navrch přidáme pokrájenou papriku na kousky. 

Nakonec zalijeme teplou vodou.

Dáme do trouby na 200°C  a pečeme asi 30 minut, potom ještě necháme chvíli odstát, asi 15 - 20 minut.


Zdroj:
kniha 90denní rozlišovací dieta

6 komentářů:

  1. takové "gulášky" mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  2. V osmdesátých letech jsem se kamarádila se dvěmi studenty z Bulharska, jmenovali se přejkrásně- Rosen a Plamen. Rosen jednou uvařil Tavče Gravče a bylo to ohromný! Akorát to dělal ze sušené fazole a tu nejdřív uvařil. Moc nám to chutnalo. A to tvoje vypadá taky hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. A máš pravdu, měli krásná jména. Budu muset znovu vyzkoušet tuto pochoutku.

      Vymazat
  3. Promiňte, ale tohle má s tavče gravče společného asi tolik jako česká čína na Vitaně s originálem... nezlobte se. Okusila jsem toho hodně v Makedonii i Srbsku za dlouhé roky...Je sice mnoho receptů, ale základem jsou namočené VELKÉ BÍLÉ MÁSLOVÉ fazole (nejlepší je tzv. tetovski grav, fazole z Tetova) , cibule, česnek, dvě-tři sušené-namočené více či méně pálivé papričky, může být mrkev, musí petržel. Zásmažka s červenou paprikou mletou. žádná rajčata, žádné provensálské koření. Zato kmín a MÁTA! - nikdo po tomhle totiž nebude prdět...A nahoru - nejlépe uzenou krkovici nebo uzená žebírka :-) dobrou chuť! škoda že nejde poslat fotku...

    OdpovědětVymazat
  4. V pohodě, neberu to tragicky :-) Škoda, že není k tomu fotka. Ty pálivé papričky si ráda odpustím, ale to ostatní v zájemné kombinaci může být opravdu vynikající. Děkuji za komentář.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF