středa 27. června 2012

The Daring Bakers' June 2012 Challenge: Going Batty for the Jubilee

Battenberg Cake. Co to vlastně je?

Dort se objevil v době vlády královny Viktorie. První koláč byl vyroben na počest svatby vnučky samotné královny, princezny Victorie Hesensko-Darmstadské. Koláč byl pojmenován po jejím ženichovi, princi Ludvíkovi z Battenbergu.

Během první světové války došlo k anti-německému odporu v Británii a princ Ludvík si své jméno změnil na anglické Mountbatten, ale koláč je i nadále nazýván Battenberg.

Tolik z historie a teď k výzvě. Mandy z blogu What the Fruitcake?! pro nás připravila tento zajímavý koláč. Přiznám se bez mučení, že jsem použila úplně jiný recept, než je uvedený ve výzvě - dělala jsem ho na poslední chvíli a narychlo a neměla jsem jak mleté mandle, tak ani máslo, natož Heru nebo Stelu. Použila jsem recept, který jsem dělala na narozeninový dort. Originální recept najdete na stránkách The Daring Kitchen.


Korpus: 4 vejce, 240 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, potravinářské barvivo, marmeláda na potření

Marcipán: 100 g cukru moučka, 100 g sušeného polotučného mléka, 1 zarovnaná lžíce kukuřičného sirupu, mandlové aroma, 1/2 lžíce oleje

Bílka ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud není hmota hladká.

Potom přidáme za stálého míchání olej, horkou vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh.

Těsto si rozdělíme na dvě části a jednu obarvíme dle libosti. Každou část upečeme zvlášť nebo dáme na jeden plech, který jsme přepůlili. Vyrobila jsem si z alobalu přepážku, kterou jsem ještě obalila pečícím papírem a dala doprostřed plechu.

Pečeme na 180°C asi 30 minut nebo až je vpíchnutá špejle suchá.

Upečený piškot necháme vychladnout a pak ho rozkrájíme na stejně dlouhé pruhy. Tyto pruhy slepujeme marmeládou nebo lze použít i máslový krém.

Nakonec si vyválíme marcipán. Jednu stranu piškotu potřeme marmeládou/krémem a tuto stranu položíme na marcipán. Pak potřeme zbývající strany piškotu a marcipán přitiskneme ke stěnám. Nakonec na marcipán uděláme typické vzory pro Battenberg Cake.

   

10 komentářů:

  1. Jéé to je pekné také cukrové ,super nápad :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Martinka, krásny :-) Tie cestá sú rovnako dlhé, ale že ružové je "väčšie" ako biele cesto nevadí? To tak má - môže byť? Alebo by mali byť "kocky" rovnaké?

    OdpovědětVymazat
  3. Pozrela som si to na stránke The Daring Kitchen a tá pásiková forma je perfektná!!! Niekedy určite vyskúšam :) Ďakujem za tip, Martinka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, jedním slovem nádhera! :-) Úplně jsi mě dostala :-) dort je úplně oku lahodící a chuťově by mi určitě taky moc chutnal, mám moc ráda zákusky s marmeládou, bez krému a navíc miluji marcipán, takže prostě vynikající :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Oh my gosh, I love that you colored the marzipan to match the cake. It looks so festive and beatiful! Great job!

    OdpovědětVymazat
  6. Jsi šikulka, vypadá moc pěkně!!

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Martinka, ďakujem za všetky pekné komentáre na blogu :) ... tvoj Battenberg Cake sa mi veľmi páči, vďaka za inšpiráciu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Super Martinka, nielen pečieš skvelé veci ale tomu aj rozumieš čo pečieš :-) a to je už vyšší level. Si šikulka. Mery.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji všem za milé komentáře. Koláč byl vynikající nápad a všem chutnalo.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF