středa 27. června 2012

The Daring Bakers' June 2012 Challenge: Going Batty for the Jubilee

Battenberg Cake. Co to vlastně je?

Dort se objevil v době vlády královny Viktorie. První koláč byl vyroben na počest svatby vnučky samotné královny, princezny Victorie Hesensko-Darmstadské. Koláč byl pojmenován po jejím ženichovi, princi Ludvíkovi z Battenbergu.

Během první světové války došlo k anti-německému odporu v Británii a princ Ludvík si své jméno změnil na anglické Mountbatten, ale koláč je i nadále nazýván Battenberg.

Tolik z historie a teď k výzvě. Mandy z blogu What the Fruitcake?! pro nás připravila tento zajímavý koláč. Přiznám se bez mučení, že jsem použila úplně jiný recept, než je uvedený ve výzvě - dělala jsem ho na poslední chvíli a narychlo a neměla jsem jak mleté mandle, tak ani máslo, natož Heru nebo Stelu. Použila jsem recept, který jsem dělala na narozeninový dort. Originální recept najdete na stránkách The Daring Kitchen.


Korpus: 4 vejce, 240 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, potravinářské barvivo, marmeláda na potření

Marcipán: 100 g cukru moučka, 100 g sušeného polotučného mléka, 1 zarovnaná lžíce kukuřičného sirupu, mandlové aroma, 1/2 lžíce oleje

Bílka ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud není hmota hladká.

Potom přidáme za stálého míchání olej, horkou vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh.

Těsto si rozdělíme na dvě části a jednu obarvíme dle libosti. Každou část upečeme zvlášť nebo dáme na jeden plech, který jsme přepůlili. Vyrobila jsem si z alobalu přepážku, kterou jsem ještě obalila pečícím papírem a dala doprostřed plechu.

Pečeme na 180°C asi 30 minut nebo až je vpíchnutá špejle suchá.

Upečený piškot necháme vychladnout a pak ho rozkrájíme na stejně dlouhé pruhy. Tyto pruhy slepujeme marmeládou nebo lze použít i máslový krém.

Nakonec si vyválíme marcipán. Jednu stranu piškotu potřeme marmeládou/krémem a tuto stranu položíme na marcipán. Pak potřeme zbývající strany piškotu a marcipán přitiskneme ke stěnám. Nakonec na marcipán uděláme typické vzory pro Battenberg Cake.

   

10 komentářů:

  1. Jéé to je pekné také cukrové ,super nápad :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Martinka, krásny :-) Tie cestá sú rovnako dlhé, ale že ružové je "väčšie" ako biele cesto nevadí? To tak má - môže byť? Alebo by mali byť "kocky" rovnaké?

    OdpovědětVymazat
  3. Pozrela som si to na stránke The Daring Kitchen a tá pásiková forma je perfektná!!! Niekedy určite vyskúšam :) Ďakujem za tip, Martinka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, jedním slovem nádhera! :-) Úplně jsi mě dostala :-) dort je úplně oku lahodící a chuťově by mi určitě taky moc chutnal, mám moc ráda zákusky s marmeládou, bez krému a navíc miluji marcipán, takže prostě vynikající :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Oh my gosh, I love that you colored the marzipan to match the cake. It looks so festive and beatiful! Great job!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Martinka, ďakujem za všetky pekné komentáre na blogu :) ... tvoj Battenberg Cake sa mi veľmi páči, vďaka za inšpiráciu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super Martinka, nielen pečieš skvelé veci ale tomu aj rozumieš čo pečieš :-) a to je už vyšší level. Si šikulka. Mery.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji všem za milé komentáře. Koláč byl vynikající nápad a všem chutnalo.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF