Červnová výzva nám ukázala, jak udělat domácí těstoviny. Domácí těstoviny jsem ještě nedělala, takže to byla premiéra a byla jsem spokojená. Zbývalo ještě vymyslet náplň. Manu nám nabídla několik variant, nakonec jsem se ale rozhodla pro úplně jinou. Je od Pavlíny a můžu říct, že jsem se olizovala jako mlsná kočka :-).
POZNÁMKA: Myslela jsem, že něco od obědu zbude a pořídím nějaké lepší fotky, ale strávníci snědli úplně všechno, takže na foťák už nezbylo.
Domácí vaječné těstoviny
100 g hladké mouky, 1 vejce
Mouku a vejce dáme do robota a hnětacím hákem uděláme hrudkovitou směs, kterou pak vysypeme na pomoučněný vál a vytvoříme hladké nelepivé těsto. Těsto poté zabalíme do folie a necháme odpočinout 15 minut.Pokud máme lis na těstoviny, práce je hodně ulehčená.
Pokud nemáte strojek, těsto si rozdělíme na několik dílů, které rozválíme na tenko a nožem vykrájíme obdélníky. Z množství 300 g mouky jsem udělala 12 obdélníků.
Špenátová náplň s rajčatovou omáčkou
plátky těstovin cannelloni, 300 g listového špenátu, 4 rajčata, 1 menší sklenice rajčatového protlaku (měla jsem domácí kečup), 1 konzerva rajčatového pyré, 1 lžíce třtinového cukru (nemusí být), 1 palice česneku, 2 cibule, 100 g strouhaného sýru (měla jsem Eidam), 500 g tvarohu v kostce, sušená bazalka, olivový olej, sůl, pepř
Špenát spaříme horkou vodou, necháme chvíli stát, pak listy vymačkáme a nahrubo nasekáme.
Na oleji zpěníme polovinu česnekových stroužků nakrájených na plátky, přidáme špenát a osolíme a opepříme. Krátce orestujeme a necháme vychladnout. Když špenát vychladne, přidáme tvaroh a 1/3 sýra, podle potřeby dosolíme.
V dalším hrnci orestujeme nakrájenou cibuli a zbytek česneku na plátky, přidáme rajčata, protlak a pyré. Omáčku přivedeme k varu a chvíli vaříme, pak omáčku romixujeme dohladka, pokud je potřeba, omáčku dosladíme cukrem. Přidáme bazalku (pokud máme, použijeme čerstvou) a ještě chvíli povaříme.
Na jednotlivé plátky těstovin dáme špenátovou náplň, stočíme do trubičky a dáme do zapékací mísy. Když jsou cannelloni zabalené, přelijeme je všechny rajčatovou omáčku, až jsou schované.
Dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme asi 30 minut. 5 - 10 minut před koncem pečení směs posypeme zbytkem sýra a dáme zpátky do trouby.
to vypadá úžasně a domácí těstoviny musely být určitě mnohem lepší jak kupované :-) i ta špenátová náplň a rajčatová omáčka musely být výborné :-)
OdpovědětVymazatMartinka, vyzerá to skvele a verím, že to aj tak chutilo :-) Dúfam, že domáce cestoviny budeš robiť častejšie. Sú naozaj neporovnateľne lepšie ako kupované (hoci tie nám veľakrát šetria čas v kuchyni). MŇam :-)))
OdpovědětVymazatVůbec se to nedá srovnat. Domácí jsou o mnoho lepší, než ty kupované. Ale ta dřina s tím válením, aby to bylo tenké ... Ještě bych chtěla zkusit bezvaječné těstoviny, to by mělo taky jít.
OdpovědětVymazatA jinak celkově toto jídlo bylo úžasné.
Marti, to si dávám do záložek a musím zkusit. :-D
OdpovědětVymazatTy jsi šikulka!!! Vypadají oparvdu povedeně:)
OdpovědětVymazatBezvaječné Ti tiež pôjdu urobiť. Ja ich robím, lebo dcéra je vegánka. Dnes sme mali na obed vegánske lasagne = DOBROTKA :-)
OdpovědětVymazatfíha vyzerá to unikátne :-)
OdpovědětVymazató, to vypadá chutně!!!
OdpovědětVymazat