pondělí 13. února 2012

Což takhle dát si špenát?

"Což takhle si dát špenát?" Tohle si vždycky pobrukuju, když si manžel vyžádá na oběd zelenou trávu. Hmm. Špenát byl od mala můj nepřítel - ve škole to byla katastrofa, doma taky nic moc (mami, promiň!). Když jsem ho začala dělat sama, rozhodla jsem se, že ho musím udělat tak, aby chutnal i mě. V obchodě najdete spoustu levných špenátových protlaků - je to spíše obarvená voda a po špenátu ani stopa. Je lepší sáhnout po dražším špenátovém protlaku a pokud možno, ještě aby byl ochucený. To už je přijatelné i pro mě a já ho s chutím sním. Tentokrát jsem ale chtěla přijít s něčím novým, co jsem ještě nedělala - klasický listový špenát. Na zahrádce nám samozřejmě neroste, tak jsme koupili zmražený a šlo se na to. 


2 lžíce másla nebo oleje, 1 cibule, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 450 g zmrazeného špenátového protlaku nebo listového špenátu, 100 ml mléka nebo smetany, 2 stroužky česneku, sůl

Na másle nebo oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní trochu rozmrazený špenát (pokud použijeme listový, tak ho krátce spaříme v malé množství osolené vody a scezené je najemno nasekáme). Když se špenát rozehřeje, přilijeme mléko nebo smetanu. Mléka klidně přidáme víc, musela jsem přidat víc, aby to bylo pro nás čtyři hladové krky. Pak přidáme utřený česnek se solí a dusíme.

Podáváme s brambory nebo s knedlíkem a s volským okem nebo vepřovými výpečky.

Zdroj:
Velká domácí kuchařka


2 komentáře:

  1. Ja milujem spenat, nechapem preco ho vela ludi odmieta. Tiez v poslednom case kupujem listovy ten cerstvy, je sice trochu drahsi ale raz za cas...

    OdpovědětVymazat
  2. u nás taky frčí listový špenát. Já mám ráda i ten protlak, ale manžel prošel přesně takovou historií, jak píšeš. Všude se potkával jen s tím protlakem a vytvořil si ke špenátu odpor. Pak si jednou v restauraci dal ty samotné listy, to mu zachutnalo, tak jsem dostala povolenku i doma zkusit udělat špenát. A úspěch veliký. Špenát teď děláme na mnoho způsobů. Dokonce ho máme na zahrádce, ovšem to zpracování čerstvého je docela masakr. Člověk to půl dňa obírá a pak je z toho na pánvičce troška. Dávám si to i zamrazit. Teď už samozřejmě nemám, tak taky kupuji a třeba v penny to výjde i za dobrou cenu.
    Tady tu klasiku s knedlíkem a výpečky teda nedělám, vepřové moc nejíme, ale někdy bych to mohla zkusit třeba s tím volským okem. :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF