neděle 26. února 2012

Segedínský guláš

Najednou jsem dostala chuť na zelí, i když ho moc nemusím. Jediné, co mě napadlo, bylo udělat "segeďák". Když jsem brouzdala po internetu, tak jsem zjistila, že se recepty pořád opakují dokola. Nakonec jsem použila recept z mé kuchařské bible. Guláš všem chutnal, až na čtyřletou dceru. Když jsem jí řekla, že bude zelí, rozzářily se jí oči. A pak uviděla zelí smíchané s masem. Na otázku, proč se tak divně tváří, řekla: "Zelíčko, masíčko a knedlíček jím jenom u babičky." U babičky to má totiž naservírované pěkně zvlášť. Takže snědla knedlíček a šla od stolu. Prostě každému se asi nezavděčím.


1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 400 g vepřového masa, 400 g kuřecího masa, sůl, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky sladké mleté papriky, 600 g kysaného zelí, hladká mouka, 200 ml smetany na vaření, čerstvý kopr

Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené maso, osolíme, okořeníme, posypeme paprikou, podlijeme a zvolna dusíme téměř doměkka asi 45 minut.

Přidáme překrájené kysané zelí a dusíme doměkka. Před dohotovením zalijeme smetanou rozmíchanou s moukou a povaříme. Podle chuti můžeme ještě přidat nadrobno nakrájený kopr. 

Zdroj:
Velká domácí kuchařka

5 komentářů:

  1. Guláše zrovna řeším, protože já hlava skopová kývla na gulášový battle, což by relativně bylo v pohodě, ale prohrávající se asi bude muset přihlásit do pořadu s Jirkou Babicou a to by u mě nedopadlo dobře...

    Jinak oficiální gastronomická literatura (Receptury tepelných pokrmů) říká, že Segedínský guláš (norma 13241) se dělá z bůčku, cibule, tuku, papriky, vody, soli, kmínu, kysaného zelí, mouky a mlíka :)

    Každopádně verze podle tvojí kuchařské bible mě chuťově nalákala :) Jaká je vůbec Tvoje kuchařská bible?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje kuchařská bible se jmenuje Velká domácí kuchařka (http://knihy.heureka.cz/velka-domaci-kucharka-nodl-ladislav-polackovi-jiri-blanka/).

      Já jsem si do guláše dovolila přidat kuřecí stehenní maso bez kosti.

      Vymazat
    2. Kuřecí maso mám ráda a chápu :) Omlouvám se, jestli to vypadalo, že buzeruju :) ... ono sama si velmi často poupravím recepty... :)

      Recepturu jsem opsala jenom jako reakci na brouzdání na netu, sama totiž občas pátrám, pátrám a nemůžu se ničeho rozumného dopátrat (třeba aktuálně mám hlavu jako pátrací balón z toho co přesně je pilaf a jestli má být sladký nebo slaný).
      Chtěla jsem být nápomocná :)

      Ta kuchařka vypadá zajímavě :)

      Vymazat
    3. Jako buzeraci jsem to opravdu nebrala :-). Ráda si taky občas pozměním recept, aby to vyhovovalo mě a hlavně dětem - kuřecí se lépe kouše a pro roční dítko je to lepší než vepřové. Tak jsem udělala takovou směsku. Z domova jsem byla zvyklá, že se v nejhorší časech dělal segedínský guláš z domácí tlačenky, pak už se dělala jenom z tlačenky a to mi připadá hodně barbarský.

      Vymazat
    4. jéé mňam..segedín miluju, škoda jen, že přítel by ho ani nepozřel...a vařit ho jen pro sebe se mi moc nechce..ale dala bych si :))

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF