úterý 14. února 2012

Pražský koláč

Všichni jsou tady posedlí Valentýnem. To, co jsem upekla sice nebylo na Valentýna, takže to moc valentýnské není, ale manželovi to chutnalo a jsem za to ráda. Na internetu jsem našla hodně receptů, ale podobaly se sobě jako vejce vejci, takže neuvádím zdroj.


Těsto: 150 ml mléka, 3 lžíce krupicového cukru, 1 kostka droždí, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, špetka soli, 1 vejce, 60 ml oleje, vejce na potření
Skořicová drobenka: 30 g polohrubé mouky, 20 g krupicového cukru, 20 g másla, 1 lžička skořice (podle chuti)
Náplň: 250 ml mléka, 45 g hladké mouky, 3 žloutky, 125 g másla, 1 vanilkový cukr, 75 g moučkového cukru

Z části vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Mouku prosejeme se solí, přidáme zbytek cukru, vlažného mléka, vejce, vzešlý kvásek a olej. Zpracujeme na hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí ho zlehka propracujeme, rozdělíme na poloviny a utvoříme dva bochánky. Dáme na plech s pečícím papírem a necháme na teplém místě opět kynout, asi 20 minut.

Mouku na drobenku smícháme s cukrem, změklým máslem a skořicí. Propracujeme na drobivou směs. V ingrediencích je sice uvedená gramáž, ale já se tím neřídila, přizpůsobila jsem si to sobě a své chuti.

Nakynuté bochánky válečkem rozválíme na výšku asi 2 cm (dala jsem každý na jiný plech), povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme skořicovou drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 200° dozlatova. Po upečení necháme koláče vychladnout na kovové mřížce a pak je prokrojíme vodorovně na poloviny.

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Provaříme asi 5 minut, pak odstavíme z ohně a ihned vmícháme žloutky. Kaši necháme za občasného míchání vychladnout. Máslo vyšleháme s vanilkovým a moučkovým cukrem do pěny. Pak postupně přidáváme ke studené moučné kaši a vyšleháme na hladký krém. Prokrojené koláče naplníme krémem. Necháme je v chladničce asi hodinu ztuhnout a pak nakrájíme na porce.

       


4 komentáře:

  1. Ale tých našich manželov rozmaznávame...za chvíľku neprejdú dverami :-) Koláčik máš super Martinka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mého manžela to neplatí. Ten je pořád hubený jak lunt a ne a ne přibrat.
      Děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  2. Ako vzdy super mnam, take ako od maminky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji moc za tento recept,je výborný, tyto koláče jsem jedla jako malá,kupovali jsme je v jednom pražském pekařství.Určitě upeču a pak dám vědet. Díky za návštěvu na mém blogu.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF