Všude jsou samé dýňové recepty. Já nejsem výjimka a tak přidávám i svou trošku do mlýna. Nejprve byla dýňová polévka a teď rizoto. Spotřebovala jsem tak druhou půlku dýně.
Prokombinovala jsem dva recepty, které mě zaujaly a výsledkem byla docela zajímavá varianta rizota.
1/2 dýně Hokkaido, 2 lžíce oleje, 1/2 lžíce medu, 850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kousek cukety, 200 g pohanky (můžeme přidat i rýži), 50 g strouhaného sýra, kousek másla, petrželka
Dýni nakrájíme na menší kousky a dáme ji na plech. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 15 minut. Pak plech vyndáme, pokapeme medem a pečeme ještě dalších 15 minut.
Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo a olej, přisypeme cibuli nakrájenou nadrobno a česnek a opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cuketu a přisypeme pohanku, promícháme s cibulkou a cuketou a zalijeme asi 1 dl vývaru. Jakmile se vývar vsákne, přilijeme další vývar. Takto pokračujeme, až je pohanka měkká.
Přisypeme sýr a jemně vmícháme dýni.
Nakonec přisypeme nasekanou petrželovou nať.
Zdroj:
časopis Apetit 10/2011
Dáňové rizoto je lahůdka, bezva recept...:))
OdpovědětVymazatMňam, dyne zbožňujeme na všelijaké spôsoby :-)
OdpovědětVymazatAhoj Marti, rizoto vypadá lákavě. Dávám si ho do záložek, koupím dýni a vyzkouším. :-))
OdpovědětVymazatvyzerá to veľmi dobre :-)
OdpovědětVymazat