sobota 14. dubna 2012

The Daring Cooks' April 2012 Challenge - Create Your Own Recipe!

Moje premiéra s Odvážnými kuchaři. Tahle výzva mě dost zarazila: vytvořit recept z daných surovin. Dalo by se říct, že je to lehké zadání, ale...

David a Karen z blogu Twenty Fingers dali za úkol vytvořit recept, který se bude skládat alespoň z jedné suroviny z každé skupiny.
1) pastiňák, lilek, květák
2) balsamikový ocet, kozí sýr, chilli papričky Chippotle
3) javorový sirup, instantní káva, banány

Nejdřív jsem si řekla, že se nezúčastním. Nejsem přece blázen, abych kombinovala nemožné. Ale pořád mi to nějak leželo v hlavě, a pak jsem zadala do vyhledávače kávová marináda. A ejhle, recept! Našla jsem ho tady. Originál však pochází z pořadu Kluci v akci. Jmenuje se Pečená vepřová krkovice v kávové marinádě. Po chvíli přemýšlení jsem si řekla, že to zkusím. Trochu jsem si recept poupravila, aby mohly maso jíst i děti a vrhla jsem se na přípravu.

Koupila jsem si vepřovou krkovičku s kostí. Protočila jsem sice panenky, když jsem viděla cenu 140 Kč za 1,3 kg (chápejte, dávám tolik peněz za něco, o čem nevím, jestli to bude jedlé). Už mám maso naložené v marinádě a ještě ho několikrát za den otočím a pak uvidíme.

Další věc: pastiňák jsem tady snad ještě neviděla, tak by snad šel nahradit petrželí, který je mu docela podobný, ale ten my moc nemusíme, tak jsem ještě trochu zaimprovizovala a použila mrkev. Snad to autorům vadit nebude. Kozí sýr nemám, balsamikový ocet taky ne a papričky Chippotle jakbysmet. Tak jsem použila sušené chilli, ale jenom trošičku, protože mám malé děti. Javorový sirup lze nahradit medem, kávu mám doma a banán, ten si dám jen jako dezert.


Marináda: 1 kg vepřové krkovice vcelku, 200 ml pomerančové šťávy nebo džusu, 1/2 lžičky sušeného chilli koření, 1 lžíce mleté kávy, špetka mletého kmínu, špetka kari, 1 vrchovatá lžička soli, 3 lžíce oleje, 1 mrkev

Omáčka: 80 g anglické slaniny, 1 lžíce oleje, 300 g kečupu, 100 g javorového sirupu nebo medu, 3 lžíce worcesterové omáčky

Z pomerančů vymačkáme šťávu (u džusu je to ale jednodušší), přidáme kávu, koření a sůl. Pořádně promícháme. Omyté a usušené maso potřeme připravenou marinádou ze všech stran a spolu s marinádou a pokrájenou mrkví dáme do nádoby, ve které budeme marinovat a pak i péci. Dáme do lednice a maso čas od času otočíme a polijeme marinádou. Tímto způsobem marinujeme minimálně 12 hodin, u  nás v tomto případě den a půl.

Po naložení maso vyjmeme, necháme okapat a na pánvi opečeme ze všech stran asi 10 minut. Orestované maso dáme zpátky do pekáče, přiklopíme a dáme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 90 minut, ale klidně můžeme péct i déle. Během pečení maso několikrát otočíme. Půl hodiny před koncem pečení sundáme poklici.

Na omáčku si nakrájíme anglickou nadrobno a osmažíme na pánvi. Přidáme olej, vmícháme sirup nebo med, kečup a worchester. Povaříme pět minut a podáváme.

Zdroj:
www.toprecepty.cz 

6 komentářů:

  1. Komplimenty,jak za recept tak za přípravu,krkovička vypadá opravdu chutně...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. taky to tě obdivuji marti, že ses do toho dala. A jak to teda chutnalo? Co na to rodina?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kivi, bylo to moc dobrý, nejdřív jsem si myslela, že to bude hodně cítit po kávě nebo džusu, ale nakonec to bylo opravdu chutné. Manžel si pochvaloval omáčku. Možná jedna výtka mohla být v tom, že jsem to maso mohla péct o něco déle, než hodinu a půl, klidně to mohlo být déle. Ale jinak konečný verdikt je, že všem chutnalo.

      Vymazat
  3. Tleskam a moc, ja se na to vazne vy... kvakla :)) Nelibilo se mi to a tak jsem se do toho nepustila, ale ty ses toho zhostila pekne, gratuluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meg, děkuji. Taky jsem to nejdřív nechtěla dělat, ale pak mě to nějak nedalo.

      Tentokrát se asi zúčastnilo málo kuchařů. Soudím dle příspěvků. Doufám, že příští výzva bude jednodušší.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF