Moje maminka měla včera narozeniny. A když už jsem se tak iniciativně vrhla na pečení a vaření, rozhodla jsem se, že ji upeču dort.
Jako korpus jsem zvolila mramorový a rovnou z dvojnásobného množství, protože jsem ho rozřezala nadvakrát. A co čert nechtěl, tak se to jako naschvál skoro nepovedlo. Dvojnásobné množství se nepeklo hodinu, ale hodinu a třičtvrtě a uprostřed to trochu popraskalo a zvedlo se to nahoru. Avšak žádná hrůza, kopeček se seřízl a nikdo nic nepoznal.
Protože nemám strunu na krájení dortu, posloužila mi obyčejná bílá nit.
Krém je vanilkový nastavovaný moučnou kaší a dort je potažený mléčným marcipánem s růžičkami.
Nejsem žádná pekařka a cukrářka, ani žádný umělec. Důležité pro mě bylo, že se dort líbil a chutnal.
Korpus: 4 vejce, 240 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, 2 lžíce kakaa
Krém: 250 ml mléka nebo vody, 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 2 vanilkové cukry, 250 g másla, 100 g (nebo dle chuti) cukru moučka
Marcipán: 200 g cukru moučka, 200 g sušeného polotučného mléka, 3 zarovnané lžíce kukuřičného sirupu, mandlové aroma
Korpus:
Bílka ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud není hmota hladká.
Potom přidáme za stálého míchání olej, horkou vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh.
Třetinu těsta obarvíme kakaem.
Doprostřed formy dáme 1 lžíci tmavého těsta, na to dáme 2 lžíce světlého těsta a tento postup střídáme.
Pečeme na 180°C asi hodinu a necháme vychladnout.
Krém:
Z mléka (nebo vody) a mouky uvaříme kaši, potom vmícháme vanilkové cukry a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a vmícháme vychladlou moučnou kaši.
Marcipán:
Smícháme cukr se sušeným mlékem a přidáme sirup a mandlovou aroma. Namočíme si několikrát ruce do teplé vody a směs zpracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne marcipánová hmota. Marcipán vyválíme a přeneseme na dort, přebytečnou část odkrojíme.
Hmmm, krásný dort, hlavně to mramorování , nádhera
OdpovědětVymazatMramorování se mi taky líbilo.
VymazatByl určitě moc dobrý, krásné růžičky...:)
OdpovědětVymazatDobrý byl, chutnal mi. Děkuji za růžičky, je to piplačka, jsou to moje druhé růžičky, musím vychytat ještě mouchy.
Vymazatjá si vždy pro jistotu peču každou vrstvu dortu zvlášť... prořezávání mi zatím moc nejde :-) teď v květnu budu péct minimálně 3 dorty, tak si to užiju ;-)
OdpovědětVymazatp.s. máš to moc krásné ;-)
Já jsem řezala první dva dorty nožem, ale stalo se mi, že se horní vrstva rozpadla. Takže jsem to vyřešila tak, že jsem si nožem trochu nařezala korpus dokola, pak jsem tam dala nit a už to šlo snadno.
Vymazatmoc hezký dort Marti, k takovým výtvorům jsem se zatím nepropracovala :-)
OdpovědětVymazatmoc se mi líbí to mramorování, je to dost efektní :-)
Děkuji. Mramorování se mi taky moc líbí, určitě ho využiji i jinak než jako dort, třeba jako moučník nebo do srnčího hřbetu.
VymazatTo mramorování je vážně efektní a přitom podle tvého návodu to zní tak jednoduše ;-) Že bych to někdy zkusila? V květnu bude mít táta narozky, tak bude i příležitost :-)
OdpovědětVymazatJe to strašně jednoduchý a doporučuji. Určitě ho vyzkoušej.
Vymazatdobry den plnotucne susene mleko dat nemuzu?
OdpovědětVymazatS plnotučným mlékem nemám zkušenosti, takže nevím, co by to udělalo. Nejideálnější je použít polotučné.
Vymazat