středa 16. dubna 2014

Třímlékový moučník

A opět jsem čerpala z Deníku Dity P. Tentokrát na sladkou notu. Rozhodně doporučuji, ale ne často, protože je to opravdu kalorická bomba, která vám způsobí nárůst váhy. Takže opatrně, ale jezte ho s láskou. Sama autorka se k tomuto koláči vyjádřila takto a já s ní plně souhlasím: "Jídla mají podle mě kromě nutričních hodnot i hodnoty emoční. A tenhle mexický dort je pro mě ze všech jídel, která znám, emocionálně nejvýživnější."

Je velmi jednouduchý, ale v jednoduchosti je síla, jak se říká. V receptu je krému uvedeno hodně a dlužno podotknout, že veškerou tekutinu určitě nespotřebujete na jeden moučník. Pokud vám hodně zbyde, máte dvě možnosti: buď uděláte ještě jeden piškot nebo zbývající část jednoduše sníte. :-)


125 g hladké mouky, 1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 150 g + 50 g krupicového cukru, 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť, 80 ml mléka, 1 konzerva kondenzovaného mléka, 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 50 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce rumu

Na ozdobu: 500 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, opražené mandlové lupínky

V míse ušleháme žloutky s cukrem dohladka. Pak přilijeme mléko a opatrně přidáváme mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí.

V další míse si ušleháme bílka, přisypeme krupicový cukr a šleháme dál, až je sníh lesklý a tuhý. Opatrně sníh ručně vmícháme do těsta.

Nalijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 20 minut. Vytáhneme, upečený piškot přendáme do jiné formy, stáhneme papír a necháme vychladnout.

Mezitím si smícháme dohromady obě kondenzovaná mléka, smetanu a rum. Vychladlý korpus na několika místech propíchneme vidličkou a rovnoměrně polijeme mléčnou směsí. Necháme půl hodiny odležet.

V míse ušleháme  smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku a potřeme tak připravený a nasáklý korpus. Ozdobíme opraženými mandlemi.
Zdroj: kuchařka Deník Dity P.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF