pátek 29. března 2013

Medové jidáše podle Cataliny

Už vloni jsem si vyhlídla jidáše s medem od Cataliny a letos jsem je upekla. Jediným slovem jsou úžasně vláčné a měkkoučké a ten med je tam ta pověstná třešinka na dortě. Od letošních Velikonoc tyto jidášky budou stálicí na velikonočním pečení.

Na mé pečení jidášků jsem použila dávku a půl, abych tam upotřebila i zbytek kvasnic, ale tady uvádím stejnou gramáž jako Catalina.


30 g čerstvého droždí, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 70 g cukru krupice, 260 ml sladké smetany (část lze nahradit mlékem, vše musí být vlažné), špetka soli, strouhaná kůra z 1 citronu, 100 g změklého a pokrájeného másla, 2 žloutky, vejce na potření, med na pokapání

Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžíci mouky, trochu cukru a přilijeme trochu smetany. Rozmícháme, případně misku uzavřeme a protřepeme. Necháme vykynout asi patnáct minut.

Zbytek mouky smícháme s cukrem, přidáme sůl a citronovou kůru. Přimícháme k vykynutému kvásku, přidáme nakrájené máslo, žloutky a dobře promícháme. Přilijeme zbytek smetany a na pomoučněném vále vypracujeme těsto, které je hladké a pružné. V případě potřeby dosypeme trochu mouky.

Těsto pak dáme zpět do mísy a necháme vykynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. (Po dvou hodinách jsem si vzpomněla, že jsem zadělávala nějaké těsto a svůj objem asi ztrojnásobilo).

Vyklopíme a znovu zpracujeme. Rozdělíme na 12 dílů, ze kterých tvoříme válečky, přehneme ho pak v půlce a stočíme do spirály nebo z něj uděláme šneky.

Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě dokynout. Pak dáme do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme asi 25 minut do zlatova. Jak vytáhneme z trouby, hned potřeme tekutým medem.

Zdroj:
Catalina peče

6 komentářů:

  1. Ty se Ti vážně moc povedly! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Máš moc pěkné jidášky, s medem jsou výborné, Marti krásné Velikonoce...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, s medem jsou opravdu jedna báseň. Taky Ti, Soni, přeji krásné Velikonoce!

      Vymazat
  3. Marti, máš je úžasné a ta barva! Moc mě těší, že ti tak zachutnaly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji. Nejsou sice tak krásně zlatavé jako tvoje (ještě to musím vypilovat), ale chuťově byly úplně úžasné.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF