středa 25. prosince 2013

Houbová vánoční polévka

Doufám, že jste včera strávili nádherný Štědrý den v kruhu těch, které máte rádi. Jakou jste měli večeři? Měli jste klasického smaženého kapra nebo jste si udělali něco netradičního? Třeba lososa. My jsme měli smaženého pangasa, rybu bez kosti už kvůli dětem a upřímně, moc se mi zatím nechce trávit večeři tím, že budu vybírat kosti z kapra. Na kapra přijde řada, ale až za pár let, kdy nebude hrozit, že se mi budou děti dusit rybími kostmi.

Bramborový salát dělám klasický, recept je součást rodinné tradice a nerada měním své zvyklosti. Naštěstí všem chutná a i když ho dělám rok co rok pořád stejný, pořád má jinou chuť a tím je vlastně neustále originální.

Letos jsem však dělala poprvé (poprvé celkově) houbovou polévku. Měla jsem docela obavu, protože houby moc nemusím, děti také ne, ale má se vyzkoušet skoro všechno. Recept jsem tentokrát objevila na internetu, kde se to houbovými polévkami jen hemžilo. Nakonec jsem si vybrala ten, který se mi nejvíce líbil.


300 g lesních hub, 2 hrsti celerových lístků, 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 2 lžičky mleté papriky, 50 ml smetany, 1,5 litru vývaru, sůl, pepř

Pokud máme sušené houby, namočíme je minimálně na hodinu do studené vody, aby nabobtnaly. Pak je (i čerstvé) nakrájíme na malé či větší kousky.

V hrnci si rozpustíme máslo a na něm pak orestujeme houby. Po chvíli přisypeme mouku, promícháme a zalijeme studeným vývarem (můžeme použít i vodu, kde jsme nechali namáčet sušené houby). Polévku osolíme, opepříme, přisypeme papriku.

Promícháme a vaříme asi půl hodiny. Ke konci vaření přidáme nakrájené celerové, příp. petrželové lístky.

Polévku dochutíme a přilijeme smetanu.

Zdroj:


3 komentáře:

  1. Hubovú polievku tiež robievam na Vianoce. Ale deti ju moc nejedia :-( Každopádne máte pekný "foodblog" a rád sa sem budem chodiť pozerať na novinky.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF