neděle 11. listopadu 2012

Posvícenské koláče

Koláče tohoto typu jsem dělala poprvé. Není to tím, že bych si na ně netroufla, ale nebaví mě stát u plotny třeba dvě hodiny a připravovat koláče. To platí i o cukroví a o perníčkách, ale jednou za čas do toho jdu. Recept jsem našla v časopise Knihovnička Recepty (To nejlepší z našeho posvícení). Můžu říct, že koláče jsou opravdu dobré, na vzhled moc nehleďte, a jestli se vám líbí, klidně je zkuste udělat. 


400 ml mléka, 3 lžičky moučkového cukru, 1 kostka droždí, 500 g hladké mouky, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 30 g jemně strouhaných loupaných mandlí, 1 lžička strouhané citronové kůry, špetka muškátového oříšku, 240 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g másla, 100 g sádla, 3 žloutky, 1 vejce na potření
Náplně: 500 g tvarohu, cukr dle chuti, citronová kůra, špetka muškátového květu; meruňková marmeláda, strouhaný perník, trochu rumu, rozinky na ozdobení

Smícháme dohromady 100 ml vlažného mléka, 3 lžičky moučky, nadrobené droždí a v teple necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouky s mandlemi, solí a citrónovou kůrou, přidáme špetku muškátového oříšku s cukrem, přilijeme zbylé mléko, rozšlehané žloutky, rozehřáté máslo a sádlo a nakonec kvásek.

Vše důkladně propracujeme a prohněteme a necháme na teplém místě vykynout asi hodinu. Lžičkou oddělujeme menší kousky a vytvarujeme bochánky a dáváme je na plech s pečícím papírem a ještě chvíli necháme kynout.

Menší skleničkou vytlačujeme do bochánků důlek a okraje potřeme rozšlehaným vejcem a dovnitř dáme náplň a ozdobíme rozinkami. Náplně připravíme tak, že do tvarohu přidáme cukr dle chuti a špetku muškátového květu, a do marmelády přidáme strouhaný perník.

Koláče pečeme při 190°C - 200°C 10 - 15 minut.


Zdroj:
časopis Knihovnička Recepty Posvícení

6 komentářů:

  1. krásné Marti, moc se Ti povedly!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, nejsou sice krásně kulaťoučké a pravidelné, ale byly tak dobré, že už prostě nejsou.

      Vymazat
  2. Martinka, takéto kysnuté koláče sú u nás veľmi obľúbené a tie tvoje sú pre mňa zvláštne v tom, že sú v ceste mandle tak to musí byť iná dobrota....:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím souhlasit. Spíš tam hodně cítím muškátové koření, nejsme na něj moc zvyklí, ale dělá to hodně zajímavou chuť.

      Vymazat
  3. Ach hned se mi sbíhají sliny :) Děkuji za účast v soutěži, nevadí, že mám kuchařský blog, já ráda recepty :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF