úterý 19. března 2013

Tuňákovo - okurkové sushi

Před nedávnem jsem vyhrála balíček na výrobu sushi. Balíček obsahoval základ a dokoupit zeleninu už nebyl problém. Problém ale nastal, protože jsem najednou nevěděla, jestli se mi podaří sushi udělat. Když jsem se k tomu odhodlala, tak mi nakonec došlo, že je to úplně jednoduché.


200 g sushi rýže, 375 ml vody, 2 lžíce rýžového octa, 1 lžíce cukru, trochu soli; 3 plátky řasy, 1 lžíce pažitky, 1 okurka, 1 mrkev, 2 lžíce majonézy, 1 konzerva tuňáku, sojová omáčka na podávání

Rýži dáme do síta a proplachujeme pod tekoucí vodou, až teče čirá voda. Pak ji zalijeme vodou a na mírném plameni vaříme 15 minut. Pak ji zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili smícháním octa, cukru a soli. Necháme vychladnout.

Tuňáka necháme okapat a pak ho promícháme s majonézou a pažitkou. Okurku a mrkev nakrájíme na dlouhé hranoly.

Na bambusovou podložku si dáme řasu matnou stranou nahoru, na to položíme třetinu studené rýže a rozetřeme, u jednoho konce delší strany necháme asi 1 cm. Na rýži dáme tuňáka, na něj pak okurku a mrkev.

Zarolujeme a ten konec bez rýže navlhčíme vodou a dorolujeme do konce.

Necháme chvíli odpočinout a pak krájíme ostrým nožem na jednotlivé kousky.

Tyto kousky pak namáčíme do sojové omáčky.

pondělí 18. března 2013

Banánové muffiny

Zůstaly mi doma dva přezrálé banány. Nikdo je nechtěl sníst, a tak přišel na řadu recept, který jsem viděla u Pavly z drobečků. Byly opravdu moc dobré a voňavé. A když se nesnědly během dvou dnů, dala jsem je na chvíli do mikrovlnky prohřát a byly zase krásně měkké a teplé.

2 hrnky mouky (1 hrnek celozrnné, 1 hrnek hladké), 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g másla, 2 vejce, 2 - 3 zralé banány, 1 zakysaná smetana, hrozinky (ořechy, brusinky...)

V jedné misce smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl. V druhé misce utřeme změklé máslo s cukrem. Do této směsi postupně zapracujeme obě vejce a pořádně promícháme. Pak vmícháme rozmačkané banány a zakysanou smetanu.

K mokré směsi přisypeme suchou směs z mouky a jenom lehce promícháme. Nakonec vsypeme hrozinky.

Těsto nalijeme do muffinkové formy nebo do košíčků, plníme do dvou třetin. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 30 minut.

Zdroj:

sobota 16. března 2013

Zapečená kapusta s uzeninou

Kdo má rád kapustu? Přiznám se, že já moc ne. Už od dětství jsem k ní měla hodně silnou averzi, když jsme ji mívali doma na oběd. A nezachránil ji ani ten opečený kabanos, který ke kapustě býval.

Ale řekla jsem si, že ji dám šanci. Nevím, jestli se mi to úplně povedlo, ale svůj názor jsem si trochu poopravila - když se kapusta upraví tak, aby chutnala, tak je i lehce stravitelná.

Recept jsem objevila na stránkách sRecepty, trochu jsem si upravila ingredience a tady je výsledek:


1 hlávka kapusty, 100 g slaniny, 1 cibule,  150 g uzeniny,  3 vejce, 20 g másla, 2 stroužky česneku, 1 smetana ke šlehání, hladká mouka, mletý pepř, sůl

Kapustové listy očistíme a chvíli povaříme ve slané vodě. Pak je necháme okapat a vychladnout.

Na pánvi osmažíme nakrájenou slaninu, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a k tomu ještě přisypeme taktéž nakrájenou uzeninu, případně klobásky.

Kapustu nakrájíme na proužky a smícháme se směsí na pánvi a k tomu přidáme prolisovaný česnek.

Pekáč lehce vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Směs dáme do pekáče a přelijeme omáčkou ze šlehačky, kterou si připravíme tak, že rozšlehaná vejce smícháme se smetanou, přidáme trochu mouky, osolíme a opepříme.

Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut na 180°C.Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami, případně s pečivem.



Zdroj:

www.srecepty.cz

pondělí 11. března 2013

Bramborové noky

Když manžel přinese od babičky bramborové noky, v okamžiku se po nich zapráší a je jedno, jestli jsou nasladko nebo naslano. Vyptala jsem si od ní recept, abych je v případě potřeby mohla dělat i já.



600 g brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout a pak je najemno nastrouháme. Přisypeme mouku, přidáme vejce a osolíme.

Těsto si vyklopíme na pracovní desku a vytvoříme několik "hadů", které nakrájíme na malé kousky.

Dáváme je do vroucí vody a vaříme asi 2 minuty.

 
Sladké noky s perníkovým posypem

Opečené noky s vejci

úterý 5. března 2013

Křehká bublanina s ovocem

Tento moučník jsem našla opět v kuchařce bez obrázků. A opět to byla naprostá bomba! Bublanina byla krásně měkkoučká, voňavoučká a zaprášilo se po ní rychlostí světla. Příště udělám dva plechy :-)

POZNÁMKA: místo vanilkového pudinku jsem použila Krupicopuding - Jablko & skořice


125 g Hery, 1 hrnek cukru moučka, 4 vejce, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 balíček vanilkového pudinku, 3/4 balíčku kypřícího prášku do pečiva, ovoce dle chuti (černý a červený rybíz v mém případě), drobenka: 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru moučka, 50 - 100 g másla, skořicový cukr

Změklou Heru utřeme s cukrem a přidáme čtyři žloutka. Pak postupně vlijeme mléko a polovinu mouky s pudinkovým práškem.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta spolu se zbylou moukou, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva.

Těsto nalijeme na plech, který jsme vymazali olejem a vysypali hrubou moukou. Hustě poklademe ovocem. Nahoru nasypeme drobenku, kterou jsme si připravili tak, že smícháme dohromady mouku s cukrem, přisypeme skořicový cukr a přidáme změklé máslo pokrájené na menší kousky. Rukou pak vše smícháme dohromady. Pokud je směs málo hrudkovitá, přidáme trochu másla.

Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 45 minut nebo až je špejle, kterou jsme do těsta vpíchli, suchá.


Zdroj:
kniha Skleničková kuchařka: Moučníky a sladkosti

pátek 1. března 2013

Těstoviny s mletým masem

Příznivci zdravého stravování teď zavřou oči a nebudou číst dál. Kdo má rád tyto kombinace, pokračuje ve čtení.

Recept jsem našla na www.srecepty.cz a zaujal mě. Tak jsem si řekla, že vyzkoušíme a uvidíme.


500 g těstovin, 600 g mletého masa, 150 g měkkého salámu, 1 cibule, 1 smetana ke šlehání,  domácí kečup dle potřeby,  100 g strouhaného sýru, olej,  2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžička drceného kmínu, sůl

Těstoviny uvaříme dle návodu. Mleté maso osolíme, přidáme papriku a promícháme (jde to trochu ztuha, pokud máte čerstvě vytažené maso z lednice).

Zapékací mísu trochu vymažeme olejem a dáme se polovinu těstovin. Na to navrstvíme mleté maso. Pak přidáme salám nakrájený na kostičky a cibuli nakrájenou nadrobno (pokud nemáte rádi syrovou cibuli, doporučuji cibuli předem osmažit). Pokapeme kečupem a přiklopíme druhou polovinou těstovin.

Těstoviny hustě posypeme sýrem a přelijeme šlehačkou.

Dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 45 minut nebo až začne sýr zlátnout.

Zdroj:


středa 27. února 2013

Mandlová bábovka s jablky

Z nové kuchařky (většinou) musím něco brzy uvařit. Tak to bylo i v tomto případě. Koupila jsem si Skleničkovou kuchařku: Moučníky a sladkosti. I když na první pohled knížka moc nezaujme, protože fotky mi připadají focené jak před třiceti lety a je jich tam jenom poskrovnu. To taky moc nemusím, mám ráda, když je u každého receptu i fotografie, ať vím, jak by to mělo asi vypadat. Ale dost kritiky. 

I když první dojem nic moc, tak ten druhý to spravil. Vybrala jsem si jako první recept bábovku s mandlemi a jablky. A výsledek byl krásně křupavý a musím říct, že byla opravdu dobrá.

Poznámka: odměrka sklenice byla nahrazena odměrkou hrnek


1/2 Hery, 1 hrnek moučky, 4 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 3 lžíce rumu, 1 sáček mandlí, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1 velké jablko

Změklé máslo rozetřeme a smícháme s cukrem. Přidáme žloutky a mícháme do pěny. Pak vmícháme trochu mouky, rum, mandle nasekané na drobné kousky a jablka, která jsme nakrájeli na kostičky.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do těsta pak střídavě dáváme mouku s kypřícím práškem do pečiva a ušlehaný sníh.

Těsto rozetřeme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Dáme do středně vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 45 - 55 minut nebo až špejle, kterou jsme to bábovky zapíchli, bude suchá. 

Bábovku po vyjmutí necháme chvíli stát a pak ji vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj:
Skleničková kuchařka: Moučníky a sladkosti
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF