Před nedávnem jsem vyhrála balíček na výrobu sushi. Balíček obsahoval základ a dokoupit zeleninu už nebyl problém. Problém ale nastal, protože jsem najednou nevěděla, jestli se mi podaří sushi udělat. Když jsem se k tomu odhodlala, tak mi nakonec došlo, že je to úplně jednoduché.
200 g sushi rýže, 375 ml vody, 2 lžíce rýžového octa, 1 lžíce cukru, trochu soli; 3 plátky řasy, 1 lžíce pažitky, 1 okurka, 1 mrkev, 2 lžíce majonézy, 1 konzerva tuňáku, sojová omáčka na podávání
Rýži dáme do síta a proplachujeme pod tekoucí vodou, až teče čirá voda. Pak ji zalijeme vodou a na mírném plameni vaříme 15 minut. Pak ji zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili smícháním octa, cukru a soli. Necháme vychladnout.
Tuňáka necháme okapat a pak ho promícháme s majonézou a pažitkou. Okurku a mrkev nakrájíme na dlouhé hranoly.
Na bambusovou podložku si dáme řasu matnou stranou nahoru, na to položíme třetinu studené rýže a rozetřeme, u jednoho konce delší strany necháme asi 1 cm. Na rýži dáme tuňáka, na něj pak okurku a mrkev.
Zarolujeme a ten konec bez rýže navlhčíme vodou a dorolujeme do konce.
Necháme chvíli odpočinout a pak krájíme ostrým nožem na jednotlivé kousky.
Tyto kousky pak namáčíme do sojové omáčky.