středa 27. února 2013

Mandlová bábovka s jablky

Z nové kuchařky (většinou) musím něco brzy uvařit. Tak to bylo i v tomto případě. Koupila jsem si Skleničkovou kuchařku: Moučníky a sladkosti. I když na první pohled knížka moc nezaujme, protože fotky mi připadají focené jak před třiceti lety a je jich tam jenom poskrovnu. To taky moc nemusím, mám ráda, když je u každého receptu i fotografie, ať vím, jak by to mělo asi vypadat. Ale dost kritiky. 

I když první dojem nic moc, tak ten druhý to spravil. Vybrala jsem si jako první recept bábovku s mandlemi a jablky. A výsledek byl krásně křupavý a musím říct, že byla opravdu dobrá.

Poznámka: odměrka sklenice byla nahrazena odměrkou hrnek


1/2 Hery, 1 hrnek moučky, 4 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 3 lžíce rumu, 1 sáček mandlí, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1 velké jablko

Změklé máslo rozetřeme a smícháme s cukrem. Přidáme žloutky a mícháme do pěny. Pak vmícháme trochu mouky, rum, mandle nasekané na drobné kousky a jablka, která jsme nakrájeli na kostičky.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do těsta pak střídavě dáváme mouku s kypřícím práškem do pečiva a ušlehaný sníh.

Těsto rozetřeme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Dáme do středně vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 45 - 55 minut nebo až špejle, kterou jsme to bábovky zapíchli, bude suchá. 

Bábovku po vyjmutí necháme chvíli stát a pak ji vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj:
Skleničková kuchařka: Moučníky a sladkosti

10 komentářů:

  1. Já taky nemám ráda kuchařky bez obrázků. Bábovka vypadá úžasně! :)

    OdpovědětSmazat
  2. Marti, když nemá recept fotografii tak zapojím mojí fantazii, a představují si konečný výsledek má to něco do sebe, ale jak vidím tak ta Tvoje bábovka je krásná a určitě byla též moc dobrá a s jablky vláčná...:-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Určitě, souhlasím s tou fantazií, má to svoje kouzlo a pak být překvapená, jak to vlastně má vypadat :-). Knížečka je plná takových receptů, takže toho určitě bude víc.

      A bábovka byla opravdu moc dobrá a nejvíc se mi líbilo, jak ty mandličky křupaly. :-)

      Smazat
  3. Ahoj Marti, dost často peču klasickou olejovou bábovku,t ak tohle bude zase trochu změna!

    OdpovědětSmazat
  4. Odpovědi
    1. Já taky dlouho ne (I když na konci ledna jsem dělala taky). Ale bábovky dělám nerada, protože se bojím, aby se mi při vyklopení z formy nerozpadly :-)

      Smazat
  5. Taky mam rozhodne radsi kucharky s fotkama (proto se mi moooc libi Denik Dity P.), ale tahle babovka vypada fakt skvele :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji.
      Ditu P. mám taky doma a moc si ji ráda prohlížím (už i kvůli těm krásným fotkám).

      Smazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF