neděle 2. června 2013

The Daring Bakers’ March, 2013 Challenge: HIDDEN VEGGIES!

Ano, vidíte správně. Jedná se o březnovou výzvu v Daring Bakers. Nu, co - říká se lépe pozdě, než nikdy. Výzvu připravila Ruth z blogu Makey-Cakey a vyzvala nás, abychom upekli zeleninu ve sladké variantě. Většina blogerek, které sleduji, použila mrkev, což je opravdu dobrá volba, ale mě napadlo, že by nebylo špatné zkusit červenou řepu v kombinaci s mákem. Vznikly tak řepánky, které jsou opravdu dobré a i těm, co řepu moc nemusí, by mohla tahle varianta chutnat.

Recept jsem našla na stránkách sRecepty. Ale využila jsem jen recept na náplň, recept na kynuté těsto jsem měla svoje. Možná bych příště ubrala ještě více cukru v náplni i v těstu, zdálo by se mi to moc sladké.

Přiznám se, opět zavládla lenost a místo bochánků jsem pak udělala závin s pořádnou porcí náplně.


Těsto: 250 g hladké mouky, 200 g hladké celozrnné mouky, 100 g cukru, špetka soli, 1 kostka droždí, 100 g rozpuštěného Hery, 1 vejce, 2 lžíce oleje,  250 ml vlažného mléka, 1 vejce na potření
Náplň: 300 g mletého máku, 2 červené řepy, 1 lžička skořice, 500 ml mléka, 150 g cukru krupice 

Nejprve si oloupeme řepu, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit doměkka a necháme vychladnout. Vychladlé řepy pak nahrubo nastrouháme.

Na náplň si připravíme mletý mák, který uvaříme spolu s mlékem, skořicí a cukrem. Mícháme tak dlouho, až se mléko vypaří. Nakonec přidáme nastrouhané řepy. Krátce povaříme, odstraníme z plotny a  necháme vychladnout.

Z trochy vlažného mléka, 1 lžičky cukru moučky a droždí uděláme kvásek.

Ostatní suroviny si smícháme a až je kvásek vykynutý, přilijeme do směsi a necháme odpočinout. 

Pak si pomoučníme pracovní plochu a těsto si vyválíme. Můžeme dělat klasické bochánky nebo těsto rozválíme na velkou placku, kterou potřeme náplní a zarolujeme do závinu. Vše potřeme rozšlehaným vejcem.

Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 - 20 minut na 180°C.


Inspirace

sRecepty

6 komentářů:

  1. opravdu zajímavé a netradiční! to je první, co mě napadlo, když jsem si přečetla Tvůj příspěvek :-) Moc se Ti povedly!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně je to děsně žravé :-) Děkuji.

      Vymazat
  2. Je v tom mák, musí to být skvělé :))

    OdpovědětVymazat
  3. Taky super nápad s červenou řepou! :-) Já dělala řepový bezlepkový dortík a taky jsem byla spokojená :)

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/repovy-dortik-bez-mouky.html

    OdpovědětVymazat
  4. Já také pekla s červenou řepu, ale schovávat jsem ji nemusela, ta se u nás doma, na rozdíl od máku, může ve všech podobách. Mák jím jen já :-)
    http://tege.blog.cz/1303/the-daring-bakers-march-hidden-veggies

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF