pondělí 27. května 2013

The Daring Bakers' May, 2013 Challenge: SWEDISH PRINSESSTÅRTA!

Poslední výzvy odvážných pekařů jsem vynechávala z jednoho prostého důvodu: nechtělo se mi. Je to ostuda, ale lenost zvítězila nad chutí.

Tentokrát jsem si ale květnovou výzvu nenechala ujít. Připravila ji pro nás Korena z blogu Korena in the Kitchen a vyzvala nás, abychom upekli švédský dort Princezna. Receptu, který Korena uvedla, jsem se nedržela, ale pamatovala jsem si, že dort Princezna byl v časopise Apetit. 

Historie dortu Princezna sahá do roku 1930, kdy se poprvé objevil v kuchařce "Prinsessornas Kokbok". Původně se dort jmenoval "Grön tårta" - díky zelenému potažení. Většinou se dort skládá z piškotu, marmelády, šlehačky a marcipánu. Variace jsou ovšem povoleny. 

Recept na korpus jsem použila svůj oblíbený, který je vyzkoušený a mám s ním jenom dobré zkušenosti. Místo mandarinek jsem použila jahody (kdyby tak už byly čerstvé...). S marcipánem jsem se, jako vždy, nadřela, ale tentokrát se mi (a neberte to jako příliš velkou samochválu) opravdu povedl a za tu námahu to stálo. Možná to bylo tím, že jsem místo kukuřičního sirupu použila agávový sirup.

A rada na závěr: marcipán se moc nekamarádí se šlehačkou, protože marcipán v kontaktu se šlehačkou měkne, doporučuje se sníst ho co nejdříve.


Korpus (na formu 26 cm): 4 vejce, 240 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody

Náplň: 900 ml smetany ke šlehání, 4 ztužovače šlehačky, 1 vanilkový cukr, cukr moučka dle potřeby a chuti, 1 konzerva jahod, 4 lžíce marmelády

Marcipán: 200 g cukru moučka, 200 g sušeného polotučného mléka, 3 zarovnané lžíce agávového sirupu, mandlové aroma

Korpus:
Bílka ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud není hmota hladká.

Potom přidáme za stálého míchání olej, horkou vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh.

Pečeme na 180°C asi hodinu a necháme vychladnout.

Náplň:
Šlehačku ušleháme spolu se ztužovači šlehačky dotuha, přisypeme cukr dle chuti.

Marcipán:
Smícháme cukr se sušeným mlékem a přidáme sirup a mandlovou aroma. Namočíme si několikrát ruce do teplé vody a směs zpracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne marcipánová hmota. Marcipán vyválíme a přeneseme na dort, přebytečnou část odkrojíme.

Sestavení:
Vychladlý korpus rozkrojíme. Jednu část potřeme polovinou marmelády, přidáme 2 - 3 lžíce ušlehané smetany, na kterou poklademe okapané a rozkrájené jahody. Na to opět rovnoměrně rozetřeme šlehačku. Potřený plát přiklopíme druhou částí. Tuto část potřeme zbytkem marmelády a na dort navršíme zbývající šlehačku. 

Šlehačkovou náplň roztíráme do tvaru kupole a potřeme i boky dortu. Uhladíme a dáme do lednice vychladit.

Část marcipánu dáme stranou. Větší část obarvíme do zvolené barvy a rozválíme na potřebnou velikost. Pak marcipán přeneseme na vychlazený dort a uhladíme. Ze zbývajícího marcipánu vykrajujeme kytičky/holoubky, které na dort přilepíme tak, že si vykrájený vzor trochu navlhčíme vodou.






20 komentářů:

  1. Len si predstavujem aka bola vyborna :)

    OdpovědětVymazat
  2. WOW teda ty si šikulka:) Smekám před tebou

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to móóc chutně :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nechci šťourat, ale bez mandlí to není marcipán :-)
    holubičky jsou hezky netradiční tvar, to se mi líbí.
    Terezka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, klidně šťourej, myslím, že se tomu říká falešný marcipán :-) Pravý jsem ještě nezkoušela, ale třeba ho někdy vyzkouším taky.

      Nejdříve jsem chtěla kytičky, ale když jsem došla na to, že tuto formičku nevedu, tak holubičky se mým dcerám líbily a už to bylo.

      Vymazat
  5. Páni to je kalorická bomba, ale je nádherný, obdivuji Tě, jak jsi šikovná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kalorická bomba to je, ale moc dobře to chuntalo. Děkuji moc :-)

      Vymazat
  6. nádherný dort, moc se Ti povedl! za měsíc bych chtěla dělat dort s marcipánem pro malého a mám podobný recept jako máš tady. Nemám žádnou zkušenost, tak jsem zvědavá, jak to s tím marcipánem dopadne. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, držím pěsti při tvorbě marcipánu ;-), já se u toho vždycky vztekám. Pak se těším na fotky :-)

      Vymazat
  7. fúha! to je ale peknota a zjavne i dobrota! ale roboty ako na kostole, však? :-))) obdivujem, že sa dokážete popasovať s marcipánovým poťahom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Pravdou je, že nejméně práce bylo s korpusem a jeho sestavením, ale ten marcipán je vždycky se vztekem a s pořádnými nervy :-)

      Vymazat
  8. Moc hezká Princezna, jen škoda, že není více a větších fotek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já většinou moc fotek nemám, ale do příště se polepším. :-)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF