pondělí 31. prosince 2012

Papriková pomazánka s hermelínem a debrecínkou

Blíží se konec roku 2012 a na našem stole nesmí chybět chlebíčky nebo jednohubky s nějakou dobrou pomazánkou. Na Vánoce jsem dělala několik verzí česnekové pomazánky. Tentokrát jsem použila vše, co jsem našla v lednici a volalo po spotřebě. Nakonec vznikla opravdu jemná pomazánka, která potěší i náročnější chuťové buňky.


2 pomazánková másla, 1 obdélníček taveného sýra, 1/4 Hermelínu, 10 g debrecínky, 1 lžíce hořčice, 2 vejce

Pomazánková másla smícháme s taveným sýrem a nastrouháme hermelín a debrecínku. Přidáme hořčici, nakrájená vejce uvařená natvrdo. Promícháme a podle chuti dosolíme.

čtvrtek 27. prosince 2012

Včelí úly

I když je už po Vánocích a neskutečného přejídání se a jenom pohled na sladké dělá zle, přináším tuhle klasiku. Není to nic světoborného, každý to zná, ale každý je dělá jinak. Několikrát jsem je dělala podle rodinného receptu, ale vadilo mi, že je tam syrové vejce, tak jsem hledala něco bez vajec. A našla - bylo to na obale od formiček včelích úlů. Spojila jsem to všechno dohromady a vznikl tento recept. 


200 g cukru moučky, 250 g ořechů, 135 g másla, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, dětské piškoty na slepení nebo linecké cukroví
Náplň: 100 g másla, 80 g cukru, trochu rumu

Ořechy nameleme, přidáme k cukru. Přidáme měkké máslo, přisypeme kakao a přilijeme rum. Smícháme vše dohromady.

Na náplň si smícháme změklé máslo s cukrem a rumem.

Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme v cukru a dáváme je do formiček na vosí úly. Pokud používáte ty klasické, tak ještě vysypat cukrem. Jednotlivé úlky plníme připraveným krémem, nejlépe plničkou. Pak je slepíme buď děskými piškoty nebo lineckými kolečky.




neděle 23. prosince 2012

Vánoční přání

Moji milí přátelé a pravidelní i nepravidelní čtenáři!

Přeji vám krásné Vánoce plné pohody, lásky, porozumění a v dětských očičkách očekávání z nadcházejícího večera.

Děkuji Vám všem za to, že můj blog navštěvujete a přidáváte milé komentáře. Vy tvoříte a podporujete můj blog a to je od vás největší dárek, který jste mi mohli dát. 

Krásné Vánoce všem!

Vaše Martina


pátek 21. prosince 2012

Plněné ořechy

Cukroví, na které jsem dostala chuť. Moc si od našich nepamatuji, jestli jsme ho někdy dělávali, ale asi ne, a taková je to dobrota.

Recept jsem našla v prosincovém časopisu Apetit z roku 2011. Řekla jsem si, že do toho půjdu a už předem se děsila vyklápění formiček. Nakonec to taková katastrofa nebyla, protože jsem přišla jak na to. Práci mi však udělalo samotné těsto. Možná to bylo tím, že máslo nebylo moc měkké nebo to bylo druhem másla, ale těsto se nechtělo spojit. Nakonec jsem ho dala do kuchyňského robota, takže se těsto trochu spojilo, pak jsem ho dodělala ručně. Takže to chce trpělivost a klid :-).

Těsto samo o sobě moc sladké není, ale náplň ano, jako celek tak vytvořilo opravdu dobrou chuť. Možná bych příště ubrala cukru v náplni.


500 g hladké mouky, 100 g krupicového cukru, 235 g másla, 1 žloutek, špetka soli, 1/2 lžičky kakaa, olej na vymazání formiček
Náplň: 150 g másla, 150 g krupicového cukru, 150 g mletých vlašských ořechů

Ze všech uvedených ingrediencí uděláme těsto, zabalíme a necháme přes noc v lednici.

Formičky na ořechy lehce vymažeme olejem a plníme tenkou vrstvou těsta.

Dáme do předehřáté trouby a pečeme při 165°C asi 7 - 10 minut.

Zchladlé je pak slepujeme krémem, který jsme si připravili smícháním všech surovin na náplň. Necháme rozležet.

Zdroj:


Variace na linecké cukroví

A je to tady. Vánoce a spoustu cukroví. Na blozích se to sladkým jen hemží a jen při pohledu na ty dobroty se mi sbíhají sliny. Odmítám už číst každý recept na toto téma, protože bych to všechno chtěla upéct a pak by pode mnou praskla digitální váha :-(.

No ale tohle cukrovíčko jsem si nemohla nechat ujít. Recept jsem objevila u Ivy z blogu Babčiny recepty. Je to jednoduché, ale efektní. Linecké jsem použila svoje, ale jestli máte vlastní oblíbené, se kterým máte zkušenosti, udělejte svoje.


250 g másla, 120 g cukru moučky, 350 g hladké mouky, 1 vejce, 1 žloutek, citronová kůra a vanilkový cukr, trochu kakaa

Všechny suroviny smícháme dohromady a necháme odležet. Pětinu těsta si odložíme stranou a do něj zapracujeme kakao. Výválíme a radýlkem nakrájíme pásky.

Světlé těsto také vyválíme a na něj pokládáme tmavé pásy asi 1 cm od sebe nebo jak se vám to bude hodit. Tmavé těsto zatlačíme do světlého a ještě přejedeme válečkem.

Potom vykrajujeme různé tvary. Ze zbylého těsta uděláme strakaté cukroví.

                                                            

Zdroj:
http://babciny-recepty.blog.cz/

čtvrtek 20. prosince 2012

Ražničí

Tak tohle jsem neměla ani nepamatuji, naposledy snad u našich, když jsem tam ještě bydlela. Na špejle se dá napíchhnout prakticky cokkoliv co máte rádi nebo to, co máte v lednici.


800 g vepřového masa, 150 g uzeniny, 150 g tvrdého sýra, 2 pečené červené řepy, 1 cibule

Veškeré suroviny nakrájíme na menší kousky nebo dle chuti a střídavě napichujeme na špejle, které jsme nožem ořezali do špičky.

Dáváme vedle sebe do pekáče, podlijeme trochou vody, přikryjeme druhou půlkou pekáče a pečeme asi hodinu na 180°C nebo až je maso měkké.


sobota 15. prosince 2012

Sekaná s jablkem, mrkví a červenou řepou

Opět mi nastalo období, kdy nevím, co vařit a aby to chutnalo všem a využila domácí suroviny, když máme těsně před výplatou, že,  a aby to vyšlo na několik dní.

Tak jsem vymyslela tohle. V lednici se mi válí scvrklá jablka, ve spíži zavazí červená řepa a mrkve.


600 g sekané, 1 cibule, 1 nakrájený rohlík (nemusí být), 1 jablko, 1 červená řepa, 1 mrkev, 1 lžíce hořčice, voda na zvhlčení, červená paprika, sůl, 1 vejce, trochu petrželky

K masu dáme nakrájený rohlík (nemusí být) a zalijeme trochou vody. Přidáme cibuli, nahrubo nastrouhané jablko, řepu a mrkev. Přidáme hořčici a rozklepneme vejce a podle potřeby osolíme a přisypeme nasekanou petrželku. Vypracujeme bochánek, který dáme do pekáče. Pak ještě vršek sekané potřeme hořčicí a dáme do vyhřáté trouby na 180°C. Po chvíli sekanou podlijeme vodou nebo vývarem a čas od času šťávou poléváme i sekanou. Pečeme asi 30 - 45 minut.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF