Tento salát se mi podařilo objevit v Národních listech z února roku 1935. Už tehdy kuchařinky věděly, že řepa je zdravá a také tělu prospěšná. Recept je dobrý, ale trochu jsem si ho pozměnila - měla tam být pečená cibule, ale vzhledem k rekonstrukci kuchyně tepelná úprava není možná, tak jsem dala cibuli syrovou. A citronová šťáva? Kdoví, kde je jí konec - při vyklízení jsem ji dala do nějaké krabice, ale opravdu už nevím, kde jsem ji pak dala. Ale to už jsem hodně odbočila.
5 - 6 malých pečených červených řep, 1 cibule, 1 zakysaná smetana, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř
Pečenou červenou řepu nakrájíme na plátky, cibuli pokrájíme na malé kousky a přidáme zakysanou smetanu s hořčicí. Podle chuti osolíme a opepříme.