neděle 27. ledna 2013

The Daring Bakers' January, 2013 Challenge: GEVULDE SPECULAAS

Lednovou výzvu pro nás připravila Francijn z blogu Koken in de Brouwerij. Vyzvala nás, abychom upekli typický holandský moučník - Gevulde Speculaas.

Základem je připravit si voňavou kořenící směs a dvě těsta. Když jsem si četla recept, tak jsem si říkala, že to nebude tak jednoduché, ale naštěstí to šlo. Ve výsledné chuti mi to trošku připomnělo jinou výzvu, kdy jsme pekli arménský tradiční moučník. 




  Směs koření
½ - 1 lžička drceného hřebíčku ½ - 1 lžička muškátového květu
½ - 1 lžička zázvoru 
skořice dle váhy
   Můžeme přidat:
½ - 1 lžička bílého pepře
½ - 1 lžička kardamomu
½ - 1 lžička koriandru
½ - 1 lžička anýzu
½ - 1 lžička muškátového oříšku 

Veškeré koření smícháme dohromady. Nakonec si směs zvážíme a přidáme stejné množství skořice. Tímto způsobem dostaneme nejméně 4 -18 lžiček směsi. Koření skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě v suchu a tmě. 

Mandlové těsto
125 g mandlí nebo mletých mandlí
125 g krystalového cukru
1 vejce
1 lžička citrónové kůry

V případě, že máme neloupané mandle, přivedeme vodu k varu, přidáme mandle a vaříme je 1 minutu. Hned scedíme a necháme několik minut vychladnout a oloupeme je. Jde to snadno. Pak je dáme do mixéru a rozmixujeme je najemno.

Pokud máme už sekané mandle, veškerý proces s mandlemi vynecháme. Přidáme cukr, vejce a citrónovou kůru a hněteme, až se těsto spojí.

Dáme do lednice vychladit, nejlépe do druhého dne. 

Spekulkové těsto 
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 g hnědého cukru
špetka soli
2 lžičky spekulkového koření
175 g másla

Mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl a koření dáme do mísy. Přidáme nakrájené máslo na kostky a vypracujeme těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu mléka. 

Zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice na dvě hodiny nebo ho tam můžeme nechat několik dní.

Příprava a pečení 
spekulkové těsto
mandlové těsto
loupané mandle na ozdobu

1 vejce 
1 lžička studené vody
(plech 20x26 cm nebo dortová forma ø 26cm)

Troubu si rozehřejeme na 180°C. Spekulkové těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme na rozměry plechu. Jednu část dáme na plech a natlačíme je do všech stran. Rozklepneme si vajíčko do hrnku a přimícháme vodu. Třetinu namažeme na těsto.

Mandlové těsto rozválíme mezi potravinovou folií, až je velké jako forma. Přeneseme na plech a potřeme druhou třetinou vejce.

Nakonec přiklopíme druhou částí spekulkového těsta a dáme poslední třetinu vejce. Ozdobíme mandlemi. Pečeme 40 minut. Necháme vychladnout a pak krájíme na porce.

   


6 komentářů:

  1. Nejtěžší pro mě bylo pochopit, kolik toho koření ta dát, ale vypadalo to složitěji než to bylo :D
    Mě to moc chutnalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to chutnalo. Příště ale to budu dšlat na menším plechu anebo z toho udělám malé plněné sušenky.

      Vymazat
  2. Tahle výzva odvážných pekařů se mi u vás všech moc líbí, moc pěkný recept i provedení.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF