Lednovou výzvu pro nás připravila Francijn z blogu Koken in de Brouwerij. Vyzvala nás, abychom upekli typický holandský moučník - Gevulde Speculaas.
Základem je připravit si voňavou kořenící směs a dvě těsta. Když jsem si četla recept, tak jsem si říkala, že to nebude tak jednoduché, ale naštěstí to šlo. Ve výsledné chuti mi to trošku připomnělo jinou výzvu, kdy jsme pekli arménský tradiční moučník.
Směs koření
½ - 1 lžička drceného hřebíčku ½ - 1 lžička muškátového květu
½ - 1 lžička zázvoru skořice dle váhy
Můžeme přidat:
½ - 1 lžička bílého pepře
½ - 1 lžička kardamomu
½ - 1 lžička koriandru
½ - 1 lžička anýzu
½ - 1 lžička muškátového oříšku
Veškeré koření smícháme dohromady. Nakonec si směs zvážíme a přidáme stejné množství skořice. Tímto způsobem dostaneme nejméně 4 -18 lžiček směsi. Koření skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě v suchu a tmě.
Mandlové těsto
125 g mandlí nebo mletých mandlí
125 g krystalového cukru
1 vejce
1 lžička citrónové kůry
V případě, že máme neloupané mandle, přivedeme vodu k varu, přidáme mandle a vaříme je 1 minutu. Hned scedíme a necháme několik minut vychladnout a oloupeme je. Jde to snadno. Pak je dáme do mixéru a rozmixujeme je najemno.
Pokud máme už sekané mandle, veškerý proces s mandlemi vynecháme. Přidáme cukr, vejce a citrónovou kůru a hněteme, až se těsto spojí.
Dáme do lednice vychladit, nejlépe do druhého dne.
Spekulkové těsto
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 g hnědého cukru
špetka soli
2 lžičky spekulkového koření
175 g másla
Mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl a koření dáme do mísy. Přidáme nakrájené máslo na kostky a vypracujeme těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu mléka.
Zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice na dvě hodiny nebo ho tam můžeme nechat několik dní.
Příprava a pečení
spekulkové těsto
mandlové těsto
loupané mandle na ozdobu
1 vejce
Příprava a pečení
spekulkové těsto
mandlové těsto
loupané mandle na ozdobu
1 vejce
1 lžička studené vody
(plech 20x26 cm nebo dortová forma ø 26cm)
(plech 20x26 cm nebo dortová forma ø 26cm)
Troubu si rozehřejeme na 180°C. Spekulkové těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme na rozměry plechu. Jednu část dáme na plech a natlačíme je do všech stran. Rozklepneme si vajíčko do hrnku a přimícháme vodu. Třetinu namažeme na těsto.
Mandlové těsto rozválíme mezi potravinovou folií, až je velké jako forma. Přeneseme na plech a potřeme druhou třetinou vejce.
Mandlové těsto rozválíme mezi potravinovou folií, až je velké jako forma. Přeneseme na plech a potřeme druhou třetinou vejce.
Nakonec přiklopíme druhou částí spekulkového těsta a dáme poslední třetinu vejce. Ozdobíme mandlemi. Pečeme 40 minut. Necháme vychladnout a pak krájíme na porce.
Nejtěžší pro mě bylo pochopit, kolik toho koření ta dát, ale vypadalo to složitěji než to bylo :D
OdpovědětVymazatMě to moc chutnalo :)
Taky mě to chutnalo. Příště ale to budu dšlat na menším plechu anebo z toho udělám malé plněné sušenky.
VymazatMNAM!
OdpovědětVymazat:-)
VymazatTahle výzva odvážných pekařů se mi u vás všech moc líbí, moc pěkný recept i provedení.
OdpovědětVymazatDěkuji.
Vymazat