Mrkvovou omáčku jsem neměla ani nepamatuju. A co takhle si ji pro jednou zase připomenout? Měla jsem doma pět velkých mrkví a z těch jsem udělala velice dobrou omáčku. A co na ní bylo tak dobrého? Že na dceřině talíři nezůstalo vůbec nic.
Příprava omáčky je strašně jednoduchá a rychlá.
Omáčka: 500 g mkrve, 50 g másla, 500 ml zeleninového vývaru, sůl dle potřeby
Maso: 500 g kuřecích prsou, sojová omáčka, olej, koření na kuře
Omyté maso nakrájíme na malé kousky. Vložíme je do mísy, zakápneme olejem a sojovou omáčkou. Přisypeme koření. Vše podle potřeby. Promícháme a necháme 2 - 3 hodiny odpočinout (nejlépe však přes noc), občas promícháme. Nakonec v pánvi na rozpáleném oleji maso pomalu opékáme doměkka.
Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme nakrájenou mrkev a opečeme ji. Pak zalijeme vývarem (nebo rozpuštěnou bujonovou kostku) a vaříme, až je mrkev měkká.
Nakonec uvařenou mrkev rozmixujeme. Pokud je omáčka hustá, trochu ji rozředíme, ale ne moc, aby se voda nezačala od omáčky oddělovat.
Jůů super nápad, já sice mrkev moc nemusím, ale bude to zdravý a určitě dobrý. Hlavně už nemám nápady, co za omáčky, takže děkuji za tip! :)
OdpovědětVymazatOmáčka je taková trochu sladší, ale stačí použít třeba mletou papriku nebo jiné výraznější koření a už to má jinou chuť. A byla opravdu dobrá, takže jak bude někdy zase chuť, tak ji udělám znovu.
Vymazat