neděle 24. listopadu 2013

Černá čočka podle pana Cuketky

Poté, co jsem v prvním foodboxu z Německa objevila černou čočku, od slov k činu byl jen krůček. A hned druhý den jsem tuto drobnou čočku uvařila. Inspiraci jsem našla u pana Cuketky a jeho recept na úpravu čočky belugo mě opravdu hodně zaujal.

250 g černé čočky, 700 ml vývaru, 2 mrkve, 1 petržel, 2 malé cibule, 100 g slaniny, 1 lžíce másla, 1 lžíce medu, 1 bobkový list, sůl, pepř

Na másle osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu. Poté, co začne chytat barvu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev i petržel, lžíci medu a bobkový list. Necháme zvolna opékat.

Po chvíli přidáme obranou a propláchnutou čočku s trochou vývaru (pokud není po ruce vývar, použijeme i bujonovou kostku, v tomto případě to byla BIO bez glutamátu sodného, kterou si rozpustíme v horké vodě).

Plamen ztlumíme a pozvolna vaříme asi 40 minut, neustále přiléváme vývar tak, aby čočka nebyla na suchu, ale aby také neplavala.

Přihušťovat není potřeba, konzistence je akorát. Podáváme s chlebem a volským okem.
Zdroj: www.cuketka.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF