sobota 10. března 2012

Masovo-brokolicové koule s bramborovou omáčkovou kaší

Trochu divný název, ale nemohla jsem přijít na to, jak přeložit ze slovenštiny slovo "prívarok". Je to něco mezi kaší a omáčkou, proto omáčková kaše.

Na blogu S varechou v ruke... jsem objevila tento zajímavý recept na mleté maso. Nejprve jsem si myslela, že recept uvařím později nebo až na něj přijde řada, nakonec na něj přišla řada už dnes, tedy jeden den po přečtení receptu. Musím říct, že recept byl opravdu vynikající a určitě jej zase někdy zopakuji.


Omáčka: brambory dle strávníků, voda, mléko dle potřeby, hladká mouka, 1 - 2 cibule, 1 - 2 stroužky česneku, olej nebo sádlo, 1 bobkový list, nasekaný čerstvý nebo mražený kopr, ocet, 3 kuličky nového koření, 1 lžička sladké mleté papriky

Masové kuličky: 600 g mletého masa, 1 brokolice, 1 vejce, strouhanka, 1 cibule, 1 - 2 stroužky česneku, pepř, 1 lžička mleté papriky, sůl 

Na ozdobu: čerstvé nebo konzervované žampiony

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené brambory, česnek, sůl, papriku, bobkový list a nové koření. Zalijeme vodou a necháme uvařit doměkka. V mléce rozkvedláme hladkou mouku, přilijeme k bramborům, ochutíme octem, solí, případně i cukrem. Potom přidáme nadrobno nasekaný kopr.

Mleté maso osolíme, okořeníme, přidáme syrovou brokolici nakrájenou nadrobno (objemově asi 1:1 k masu), vejce, strouhanku, cibuli a česnek. Všechno dobře promícháme a necháme odpočinout v ledničce. Potom tvarujeme koule, obalíme ve strouhance, dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a pečeme na 180°C asi 45 - 60 minut podle toho, zda je maso upečené nebo ne.

Na oleji orestujeme žampiony a zdobíme jimi nachystané talíře.


Zdroj:

1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF