pátek 9. května 2014

Broskvové "Himaláje"

Tento tvarohový moučník byl obzvlášť vynikající. Ale byl hodně sytý, ale to některým jedlíkům vůbec nevadilo. Navíc je i jednoduchý a moc toho nenašpiníte, protože je to hrnkový moučník a ty jsou nejlepší.


Lité těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek krupicového cukru, 2 vejce, 1 hrnek vlažného mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 lžíce rumu, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče

Tvarohové těsto: 500 g měkkého tvarohu ve vaničce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr,, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 vejce, 1/2 hrnku vlažného mléka, 1 velký broskvový kompot, moučkový cukr na posypání

Ovoce necháme okapat a nakrájíme na malé kousky.

Všechny přísady na lité těsto smícháme dohromady a 2/3 těsta nalijeme na plech.

Na tvarohové těsto si připravíme směs, která bude trochu řidší. Během pečení ztuhne. Toto tvarohové těsto nalijeme na těsto, které už máme na plechu. Nahoru naskládáme pokrájené broskve a přelijeme zbytkem těsta.

Pečeme v troubě při 180°C asi 30 minut, ale zkoušíme, zda už je upečené špejlí, kterou zapíchneme do těsta.

Vytáhneme a necháme vychladnout. Vychladlý moučník posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: kalendář Sladké recepty 2013

středa 16. dubna 2014

Třímlékový moučník

A opět jsem čerpala z Deníku Dity P. Tentokrát na sladkou notu. Rozhodně doporučuji, ale ne často, protože je to opravdu kalorická bomba, která vám způsobí nárůst váhy. Takže opatrně, ale jezte ho s láskou. Sama autorka se k tomuto koláči vyjádřila takto a já s ní plně souhlasím: "Jídla mají podle mě kromě nutričních hodnot i hodnoty emoční. A tenhle mexický dort je pro mě ze všech jídel, která znám, emocionálně nejvýživnější."

Je velmi jednouduchý, ale v jednoduchosti je síla, jak se říká. V receptu je krému uvedeno hodně a dlužno podotknout, že veškerou tekutinu určitě nespotřebujete na jeden moučník. Pokud vám hodně zbyde, máte dvě možnosti: buď uděláte ještě jeden piškot nebo zbývající část jednoduše sníte. :-)


125 g hladké mouky, 1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 150 g + 50 g krupicového cukru, 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť, 80 ml mléka, 1 konzerva kondenzovaného mléka, 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 50 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce rumu

Na ozdobu: 500 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, opražené mandlové lupínky

V míse ušleháme žloutky s cukrem dohladka. Pak přilijeme mléko a opatrně přidáváme mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí.

V další míse si ušleháme bílka, přisypeme krupicový cukr a šleháme dál, až je sníh lesklý a tuhý. Opatrně sníh ručně vmícháme do těsta.

Nalijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 20 minut. Vytáhneme, upečený piškot přendáme do jiné formy, stáhneme papír a necháme vychladnout.

Mezitím si smícháme dohromady obě kondenzovaná mléka, smetanu a rum. Vychladlý korpus na několika místech propíchneme vidličkou a rovnoměrně polijeme mléčnou směsí. Necháme půl hodiny odležet.

V míse ušleháme  smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku a potřeme tak připravený a nasáklý korpus. Ozdobíme opraženými mandlemi.
Zdroj: kuchařka Deník Dity P.

pondělí 14. dubna 2014

Řízek v jogurtové marinádě

I když možná na povrchu vypadá jako normální řízek, chuťově je úplně někde jinde. Receptů na internetu asi koluje hodně, ale z žádného jsem nečerpala, jen jsem sdílela recept od Sylvy, která ho má od své babičky.


kuřecí/vepřové maso, 1 - 2 bílé jogurty, 2 - 3 stroužky česneku, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, koření dle chuti (použila jsem koření na kuře), sůl

Maso omyjeme a vložíme jej do připravené marinády.

Marinádu si připravíme smícháním jogurtu, vajec, mouky, prolisovaného česneku a soli. 

Necháme přes noc v marinádě v uzavřené nádobě a lednici, čas od času maso otočíme.

Druhý den maso vyjmeme z marinády a obalíme jen ve strouhance a usmažíme klasickým způsobem.

úterý 1. dubna 2014

Pudinkoví šneci

Láďa Hruška je fenoném současných dnů. Někteří ho milují, někteří ho nemusí. Některé jeho recepty jsou fajn, jiné ne. Do první skupiny patří i tito šneci. Přesto tito šneci podle jeho receptu nejsou, hledala jsem jiný. V konečném důsledku jsou všechny recepty na toto pečivo skoro stejné a výsledek je ovšem opravdu vynikající! Dělala jsem z dvojité dávky, ale stejně se snědli během odpoledne a druhý den už nebyli.

Pokud je jíte ještě teplounké, jsou krásně měkké a vláčné. Určitě tyto šneky budu dělat častěji.

UPOZORNĚNÍ: Nepřejídejte se jich, pokud hodláte jít ještě cvičit!


Těsto: 250 g hladké mouky, 40 g cukru krupice, 20 g rozpuštěného másla, 15 g čerstvého droždí, 140 ml mléka, špetka soli, 1 vejce
Náplň: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, l žička cukru, rozinky, 1 lžíce rumu
Na potření: 1 vejce, 1 lžička vanilkového cukru, 1 lžíce mléka

Nejprve si připravím kvásek z droždí, trochy teplého mléka a cukru. Necháme vykynout.

Do další mísy dáme mouku, cukr, máslo, mléko, sůl, vejce a přidáme vykynutý kvásek. Zpracujeme těsto, které bude hladké. Pokud bude těsto lepkavé, přisypeme podle potřeby mouku. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.

Mezitím si uvaříme hustý pudink a necháme ho zchládnout.

Po vykynutí těsto rozválíme a potřeme vychladlým pudinkem. Těsto srolujeme jako roládu a ostrým nožem nebo i nití krájíme na jednotlivé kousky. Dáváme na plech vyložený pečícím papírem, posypeme rozinkami nebo brusinkami a potřeme vajíčkem smíchaným s cukrem a mlékem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 - 25 minut dozlatova.

neděle 30. března 2014

Svíčková omáčka podle Dity P.

Nikdy by mě nenapadlo, že se mi podaří udělat takovou vynikající omáčku. Ale když máte po ruce skvělý recept od skvělé kuchařky, vaření jde snadno. Kuchařku Dity P. určitě netřeba představovat, ani její televizní pořad. A právě z jednoho televizního dílu je tento recept.

Omáčku jsem rozmixovala, ale ne úplně dohladka, na to jsem ve finále už neměla čas, ale naštěstí to nikomu nevadilo.

Sice se může zdát, že je zde hodně ingrediencí, ale věřte, že to stojí za to.


6 lžic másla, 6 lžic rostlinného oleje, 700 g falešné svíčkové, sůl a bílý pepř, 2 cibule, 3 velké mrkve, 1 malý celer, 1 větší petržel, 1 lžička sušeného tymiánu, 5 bobkových list, 8 kuliček nového koření, 2 lžíce cukru, 20 ml octa, 2 lžíce brusinek, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 kolečka citronu, bez kůry, 1 zakysaná smetana, 1 smetana na šlehání, citron, šlehačka a brusinky na ozdobu

Omyté a usušené maso osolíme a opepříme. 

Ve velkém pekáči rozpálíme máslo a olej a vložíme do něj maso. Necháme zatáhnout a dáme stranou. Do pekáče znovu dáme máslo a olej, přidáme nakrájenou cibuli nadrobno, lehce zpěníme a přisypeme nastrouhanou mrkve, celer a petržel. Vše osmahneme dohněda.

Pak vmícháme sušený tymián, vložíme bobkové listy a kuličky nového koření, cukr, ocet, brusinky, oba druhy hořčice, kolečka citronu. Podlijeme trochou vody, do pekáče vrátíme maso, zeleninu na ně navršíme, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200°C nejméně hodinu a půl. Během pečení přiléváme trochu vody a v polovině pečení maso obrátíme.

Po upečení maso vyndáme a zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme. Přidáme zakysanou smetanu, šlehačku. Pokud je omáčka hustá, přilieme vroucí vodu.

Vhodnou přílohou jsou knedlíky. Klidně můžete použít váš osvědčený recept.
Zdroj: Deník Dity P.

sobota 22. března 2014

Pistáciová bábovka

V poslední době mě honí mlsná. A tak nějak jsem také dostala chuť na bábovku. Při procházení posledního březnového Albertu jsem měla jasno. Pistáciová bábovka mi padla hned do oka, od dětí jsem dostala také svolení a za chvíli už bábovka voněla na stole.

Při míchání těsta jsem si říkala, jestli bude taky tak krásně zelená jako v originále, protože za syrova zelená vůbec nebyla. Naštěstí po upečení nebylo pochyb, po čem to vlastně bábovka voní a chutná.


máslo na vymazání + hrubá mouka na vysypání formy, 4 lžíce mléka, 1 sáček pistáciového pudinku, 250 g tučného tvarohu, 200 g másla, 180 g krupicového cukru, 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť, 300 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, moučkový cukr na posypání

V mléce rozmícháme pistáciový pudink a přimícháme k tvarohu. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Po chvíli postupně přidáváme tvarohovou směs. Nakonec přidáváme žloutka jedno po druhém.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Přisypeme k tvarohu a mícháme, až je těsto hladké. Potom zlehka vmícháme ušlehaná bílka.

Takto připravené těsto nalijeme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi hodinu nebo až je špejle vpíchnutá do těsta suchá. Po vychladnutí bábovky posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: Albert magazín 03/14

pondělí 3. března 2014

Hrnkový moučník s pudinkem

Tyto moučníky jsou jednoduché a rychlé a mají maximální možná efekt. Recept jsem našla u kamarádky Edity (která je mimochodem i skvělá cvičitelka piloxingu) a ráda předávám dál.
 
Těsto: 2 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek třtinového cukru (lze skombinovat s bílým cukrem), 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, trochu kakaa (lze použít i cappuccino nebo Caro)

Krém: 500 ml mléka, 1 pudink v prášku, 125 g másla, cukr dle potřeby

Vejce ušleháme s cukrem a postupně přidáváme olej, mléko. Nakonec přidáme mouku smíchánou s práškem do pečiva a kakaem. Mícháme, až je těsto hladké. Připravené těsto nalijeme na plech, který jsme vymazali a vysypali (můžeme použít i pečící papír) a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180°C asi 20 - 30 minut. 

Na krém si uvaříme v mléce pudink a necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a přidáme uvařený pudink. Vše řádně promícháme. Krém mažeme na studený moučník. Povrch můžeme posypat strouhanými oříšky nebo postříkáme čokoládovou polevou.

Nakonec dáme do lednice ztuhnout.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF