Francouzské brambory se připravují na různé způsoby a můžete do nich dát, co vás napadne. Já jsem moc neexperimentovala a řídila jsem se podle receptu.
800 g brambor vařených ve slupce, 2 mrkve, mix mražené/čerstvé zeleniny, 250 g měkkého salámu nebo klobásky, pepř, olej na vymazání formy, 1 stroužek česneku, 2 vejce, 1 smetana, špetka muškátového květu, petrželka, 100 g tvrdého sýra
Mrkev nakrájíme na kolečka nebo pásky a spolu s další zeleninou ji uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Pak ji scedíme a necháme okapat.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pak je promícháme s okapanou zeleninou a nakrájeným měkkým salámem. Osolíme a opepříme. Vložíme do zapékací mísy, kterou jsme vymazali olejem nebo máslem smíchaným s prolisovaným česnekem.
Vejce rozšleháme a přilijeme smetanu, přidáme muškátový květ, nakrájenou petrželku a lehce osolíme. Směsí přelijeme brambory a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut na 180°C. Potom je posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme do zlatova. Na dopečení a pro zlatou barvu můžeme použít gril.
Zdroj:
kniha Velká domácí kuchařka
Mám ráda francouzské brambory, díky za tip.
OdpovědětVymazatJá taky děkuji :-)
VymazatFrancouzské brambory jsou stará dobrá klasika. Dělám je na různé způsoby a se zeleninou také. Už jsem je dlouho nedělala. Tento týden určitě budou, děkuji za připomenutí. :-))
OdpovědětVymazatJá si ani nepamatuji, kdy jsme je měli naposledy. Ať si doma všichni pochutnáte.
Vymazat