Stránky

pátek 29. března 2013

Medové jidáše podle Cataliny

Už vloni jsem si vyhlídla jidáše s medem od Cataliny a letos jsem je upekla. Jediným slovem jsou úžasně vláčné a měkkoučké a ten med je tam ta pověstná třešinka na dortě. Od letošních Velikonoc tyto jidášky budou stálicí na velikonočním pečení.

Na mé pečení jidášků jsem použila dávku a půl, abych tam upotřebila i zbytek kvasnic, ale tady uvádím stejnou gramáž jako Catalina.


30 g čerstvého droždí, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 70 g cukru krupice, 260 ml sladké smetany (část lze nahradit mlékem, vše musí být vlažné), špetka soli, strouhaná kůra z 1 citronu, 100 g změklého a pokrájeného másla, 2 žloutky, vejce na potření, med na pokapání

Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžíci mouky, trochu cukru a přilijeme trochu smetany. Rozmícháme, případně misku uzavřeme a protřepeme. Necháme vykynout asi patnáct minut.

Zbytek mouky smícháme s cukrem, přidáme sůl a citronovou kůru. Přimícháme k vykynutému kvásku, přidáme nakrájené máslo, žloutky a dobře promícháme. Přilijeme zbytek smetany a na pomoučněném vále vypracujeme těsto, které je hladké a pružné. V případě potřeby dosypeme trochu mouky.

Těsto pak dáme zpět do mísy a necháme vykynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. (Po dvou hodinách jsem si vzpomněla, že jsem zadělávala nějaké těsto a svůj objem asi ztrojnásobilo).

Vyklopíme a znovu zpracujeme. Rozdělíme na 12 dílů, ze kterých tvoříme válečky, přehneme ho pak v půlce a stočíme do spirály nebo z něj uděláme šneky.

Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě dokynout. Pak dáme do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme asi 25 minut do zlatova. Jak vytáhneme z trouby, hned potřeme tekutým medem.

Zdroj:
Catalina peče

6 komentářů:

  1. Ty se Ti vážně moc povedly! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Máš moc pěkné jidášky, s medem jsou výborné, Marti krásné Velikonoce...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, s medem jsou opravdu jedna báseň. Taky Ti, Soni, přeji krásné Velikonoce!

      Vymazat
  3. Marti, máš je úžasné a ta barva! Moc mě těší, že ti tak zachutnaly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji. Nejsou sice tak krásně zlatavé jako tvoje (ještě to musím vypilovat), ale chuťově byly úplně úžasné.

      Vymazat