Už vloni jsem si vyhlídla jidáše s medem od Cataliny a letos jsem je upekla. Jediným slovem jsou úžasně vláčné a měkkoučké a ten med je tam ta pověstná třešinka na dortě. Od letošních Velikonoc tyto jidášky budou stálicí na velikonočním pečení.
Na mé pečení jidášků jsem použila dávku a půl, abych tam upotřebila i zbytek kvasnic, ale tady uvádím stejnou gramáž jako Catalina.
30 g čerstvého droždí, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 70 g cukru krupice, 260 ml sladké smetany (část lze nahradit mlékem, vše musí být vlažné), špetka soli, strouhaná kůra z 1 citronu, 100 g změklého a pokrájeného másla, 2 žloutky, vejce na potření, med na pokapání
Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžíci mouky, trochu cukru a přilijeme trochu smetany. Rozmícháme, případně misku uzavřeme a protřepeme. Necháme vykynout asi patnáct minut.
Zbytek mouky smícháme s cukrem, přidáme sůl a citronovou kůru. Přimícháme k vykynutému kvásku, přidáme nakrájené máslo, žloutky a dobře promícháme. Přilijeme zbytek smetany a na pomoučněném vále vypracujeme těsto, které je hladké a pružné. V případě potřeby dosypeme trochu mouky.
Těsto pak dáme zpět do mísy a necháme vykynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. (Po dvou hodinách jsem si vzpomněla, že jsem zadělávala nějaké těsto a svůj objem asi ztrojnásobilo).
Vyklopíme a znovu zpracujeme. Rozdělíme na 12 dílů, ze kterých tvoříme válečky, přehneme ho pak v půlce a stočíme do spirály nebo z něj uděláme šneky.
Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě dokynout. Pak dáme do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme asi 25 minut do zlatova. Jak vytáhneme z trouby, hned potřeme tekutým medem.
Zdroj:
Catalina peče
Ty se Ti vážně moc povedly! :)
OdpovědětVymazatDěkuji!
VymazatMáš moc pěkné jidášky, s medem jsou výborné, Marti krásné Velikonoce...:-)
OdpovědětVymazatDěkuji, s medem jsou opravdu jedna báseň. Taky Ti, Soni, přeji krásné Velikonoce!
VymazatMarti, máš je úžasné a ta barva! Moc mě těší, že ti tak zachutnaly :)
OdpovědětVymazatAhoj, děkuji. Nejsou sice tak krásně zlatavé jako tvoje (ještě to musím vypilovat), ale chuťově byly úplně úžasné.
Vymazat