Můj první cheesecake. A myslím, že se mi povedl. Trochu mi vadí nahořklá chuť čokolády na vaření, ale s tím se dělat nic nedá. Příště bude čokoláda mléčná :-).
Pátrala jsem všude možně po nějakém jednoduchém koláči. Bylo jich opravdu hodně, ale nakonec jsem zvolila tuto variatnu. Našla jsem ji v časopisu Albert z listopadu 2011. Můžu říct, že výsledek se naprosto shoduje s fotografií v magazínu.
Přiznám se, že dýňové pyré jsem nedělala, ale použila jsem zmražené pyré z polévky, kterou jsem dělala nedávno. Také se přiznám, že nevím, jak měl správně vypadat sušenkový základ, tak jsem to udělala podle oka.
2 balení čokoládových věnečků, 4 lžíce změklého másla + podle potřeby
Náplň: 250 g mascarpone, 150 g krupicového cukru, 250 - 300 g dýňového pyré, 3 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička dýňového koření, 120 g čokolády na vaření
Nejdříve si uděláme dýňové pyré: na uvedené množství nakrájíme dýi o váze 500 g na měsíčky, dáme je na plech a lehce zakápneme olejem. Pečeme na 180°C asi půl hodiny. Změklou dýni pak rozmixujeme do hladkého krému.
Další věc je, že si nachystáme dýňové koření: na 1 lžičku stačí smíchat půl lžičky mleté skořice, čtvrt lžičky mletého zázvoru, na špičku nože mletého hřebíčku a stejné množství muškátového oříšku.
Troubu předehřejem na 180°C. Pečicí formu vyložíme papírem.
V míse nadrtíme sušenky a smícháme je s máslem, pak sušenky natlačíme do formy do všech stran Nejlépe to jde prsty. Dáme zapéct do trouby asi na 12 -15 minut.
Mezitím si rozmícháme sýr dohladka, přidáme cukr, dýňové pyré, vejce, mouku, koření a sůl. Necháme odpočinout.
čokoládu si rozpustíme nad párou a vmícháme asi 150 ml sýrové směsi. Zbylou směs nalijeme nalijeme do formy a čokoládovou směs lijeme cik-cak.
Dáme do trouby a pečeme asi 40 - 50 minut.
Zdroj:
časopis Albert 11/2011
Ahoj Marti, u nás moc dýně nejdou. Tento koláč vypadá zajímavě a asi by vůbec nepoznali, že v něm dýně je. :-))
OdpovědětVymazatMožná by to tvoji strávníci nepoznali, přesto je tam dýňová chuť znát.
Vymazatzajímavý recept, a pěkně to vypadá... ještě dýni a mohla bych ho zkusit:-))
OdpovědětVymazatAjka
Děkuji :-)
VymazatTvůj cheesecake vypadá výborně, zítra budu poprvé péct dýni do nějaké buchty, tak jsem zvědavá, vůbec nevím, jak to v té buchtě asi chutná, místo sýru budu mít tvaroh :-)
OdpovědětVymazatU nás to taky byla premiéra - dýně v buchtě. Ale dýňování ještě u nás nekončí...
VymazatHmmm kreativní a určitě moooc dobré, jsi šikula
OdpovědětVymazatVypadá to parádně! :)
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
Vymazat