Opět mám v lednici milion jablek, které spějí k tomu, aby se scvrkly do podoby, kterou už nikdo nebude jíst. Tudíž jsem řekla: "Bude závin". Vytáhla jsem svoji kuchařku, nalistovala příslušný recept a dala se do díla. A jaký že to je závin? Mrkvový.
S těstem se pracuje velmi dobře, netrhá se, takže i ti, co se bojí takového těsta (jako např. já) se opravdu bát nemusí.
300 g polohrubé mouky, 250 g Hery, 1 prášek do pečiva, 120 g mrkve; jablka, skořicový cukr (nemusí být, mrkev a jalbka jsou sladká sama o sobě)
Heru pokojové teploty nakrájíme na menší kousky a smícháme je s moukou a práškem do pečiva. Přidáme očištěnou a jemně nakrájenou mrkev a vše zpracujeme v těsto. Pokud se těsto lepí, přidáme více mouky.
Těsto rozdělíme na několik dílů (2 - 3) a každý díl rozválíme. Poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem. Zavineme a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme asi 30 minut, ale hlídáme, aby se nám závin nespálil.
Po vychladnutí pocukrujeme.