Srpnová výzva pro odvážné pekaře byla opravdu odvážná. Aspoň pro mě. Kat z blogu thebobwhites nám dala za úkol vytvořit labutě.
Když ani po třetím přečtení mi nebylo jasné, z čeho se to vlastně dělá, tak jsem část textu dala do překladače a obratem mi bylo sděleno, že labutě jsou z odpalovaného těsta. Aha. Pro mě to byla velká premiéra. Odpalované těsto jsem ještě nedělala a popravdě řečeno z něho mám respekt. A co je na tom tak těžkého? Vpodstatě nic, jen neotvírat troubu. :-)
Přípravu odpalovaného těsta provázela velká smůla. Jak už jsem předestřela, ještě jsem ho nikdy nedělala. Tak jsem nechtěla riskovat a pro jistotu jsem udělala těsto z poloviční dávky. A udělala jsem dobře. Připravená kolečka byla malá a nespojila se dohromady. Teď už jsem věděla, že musím dělat menší tvary a dát dvě vrstvy. Tak jsem udělala druhou dávku a vesele jsem se chtěla vrhnout na stříkání, jenže jsem zjistila, že mi praskl umělý závit k plastové plničce. To už jsem opravdu nadávala a vzteky jsem uronila i nějakou tu slzu. Tak co teď? Přece to nevyhodím! Tak jsem zaimprovizovala a výsledek vidíte níže.
Těsto: 250 ml vody, špetka soli, 250 g Hery, 250 g polohrubé mouky, 6 vajec
Krém: 1 vanilkový pudink v prášku, 250 ml mléka, 50 g cukru, 125 g másla, 50 ml rumu
Poleva: 150 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody
V hrnci necháme vařit vodu se špetkou soli a máslem. Až je máslo rozpuštěné a voda vře, přisypeme mouku a mícháme, dokud se těsto nezačne přichytávat ke dnu.
Hrnec se špařenou moukou necháme vychladnout a pak do něj zašleháme vejce jedno po druhém. Vznikne husté a hladké těsto.
Těsto dáme do cukrářského sášku. Na plech dáme pečící papír nebo vymažeme máslem. Tvoříme srdíčka - tělíčka, dáme raději dvě vrstvy na sebe, pak vytvoříme trupy labutí. Nakonec vše lehce pokropíme vodou pomocí prstů a dáme je péct. Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, srdíčka nabydou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Během pečení troubu NEOTVÍRÁME.
Srdíčka pak necháme vychladnout. Pak je rozřízneme podélně a horní část ještě na půl, aby vznikla křídla. Spodní část naplníme krémem, přidáme labutí krk a zaděláme křídly. Nakonec je potřeme polevou (smícháme cukr, rum a horkou vodu a vše třeme dohladka).